Komšije grafitom dočekale Iliju

Ilija Tamindžija sa Željkom Cvijanović, Dodikom i ostalom svitom treba danas svečano da otvori par kilometara vodovoda u svom rodnom kraju, iako su Nevesinjci očekivali da ispuni staro obećanje i otvori HE Dabar 2018. godine, kako su on, Dodik i Bratić ranije najavljivali. Ilija mjesecima ucjenjuje i kupuje sugrađane, i pokušava jeftino da manipuliše prikazujući par kilometara vodovoda, na kome su ukradene velike pare, kao neki veliki uspjeh, iako je on podijelio mještane.

Komšije preziru Iliju Tamindžiju, ne samo što je pobjegao u ratu, već što ga je nakon rata privodila Vojna policija jer je i u miru izbjegavao obavezu služenja Vojske Republike Srpske, i što u Podgorici kolegama na fakultetu nije govorio da je iz Zovog Dola i Nevesinja već iz Trebinja, jer se stidio rodnog mjesta.

Grafit „Ko se to upiškio? Dezerter! Lopov! Lažov!“ ispisan je sinoć u Ilijinom rodnom selu Zovi Do, a autor je vjerovatno pravio aluziju na anegdotu o njegovoj reakciji nakon privođenja 1999. u bilećku kasarnu. Nevesinjcima je dosta terora, ucjena i pritisaka od jednog dezertera koji ih je ostavio n cjedilu u ratu i pobjegao u Crnu Goru, a sada se prema komšijama ponaša kao nasilnik i tiranin.

 

Ilija je podijelio Nevesinjce, do posla i projekata mogu samo njegove pristalice, a skupa sa svojim šurom Lukom Lučijanom Petrovićem kontroliše HET i Elektroprivredu RS, i ponašaju se kao da je to njihova prćija. Dva poslanički mandata Ilija je iskoristio za ličnu korist, zloupotrebe i porobljavanje sugrađana, i tako izazvao revolt i gnjev kod Nevesinjaca.

Koliko su duboke podjele naroda govori i primjer njegovog komšije Jovana  Kovača, borca prve kategorije i ratnog vojnog invalida, koji je tokom ljeta u više navrata prijavljivao nadležnim kvar i pucanje cijevi koja je napravila izvor u njegovom dvorištu. Mjesecima voda teče i niko nije došao da popravi kvar, zamijeni cijev i zaustavi nepotrebno prosipanje vode, jer je Kovač veliki opozicionar, osnivač SDS-a i poznat kao ljuti protivnik aktuelne vlasti. Ovo je samo jedan u nizu primjera dubokih podjela naroda, koja se napokon trebaju zaustaviti.

 

Nebojša Vukanović