Комшије графитом дочекале Илију

Илија Таминџија са Жељком Цвијановић, Додиком и осталом свитом треба данас свечано да отвори пар километара водовода у свом родном крају, иако су Невесињци очекивали да испуни старо обећање и отвори ХЕ Дабар 2018. године, како су он, Додик и Братић раније најављивали. Илија мјесецима уцјењује и купује суграђане, и покушава јефтино да манипулише приказујући пар километара водовода, на коме су украдене велике паре, као неки велики успјех, иако је он подијелио мјештане.

Комшије презиру Илију Таминџију, не само што је побјегао у рату, већ што га је након рата приводила Војна полиција јер је и у миру избјегавао обавезу служења Војске Републике Српске, и што у Подгорици колегама на факултету није говорио да је из Зовог Дола и Невесиња већ из Требиња, јер се стидио родног мјеста.

Графит „Ко се то упишкио? Дезертер! Лопов! Лажов!“ исписан је синоћ у Илијином родном селу Зови До, а аутор је вјероватно правио алузију на анегдоту о његовој реакцији након привођења 1999. у билећку касарну. Невесињцима је доста терора, уцјена и притисака од једног дезертера који их је оставио н цједилу у рату и побјегао у Црну Гору, а сада се према комшијама понаша као насилник и тиранин.

 

Илија је подијелио Невесињце, до посла и пројеката могу само његове присталице, а скупа са својим шуром Луком Лучијаном Петровићем контролише ХЕТ и Електропривреду РС, и понашају се као да је то њихова прћија. Два посланички мандата Илија је искористио за личну корист, злоупотребе и поробљавање суграђана, и тако изазвао револт и гњев код Невесињаца.

Колико су дубоке подјеле народа говори и примјер његовог комшије Јована  Ковача, борца прве категорије и ратног војног инвалида, који је током љета у више наврата пријављивао надлежним квар и пуцање цијеви која је направила извор у његовом дворишту. Мјесецима вода тече и нико није дошао да поправи квар, замијени цијев и заустави непотребно просипање воде, јер је Ковач велики опозиционар, оснивач СДС-а и познат као љути противник актуелне власти. Ово је само један у низу примјера дубоких подјела народа, која се напокон требају зауставити.

 

Небојша Вукановић