Kome je Luka namjestio Autobusku u pola cijene?

Da je grad Trebinja samo prćija u rukama nekolicine lokalnih moćnika, predvođenih Lukom Petrovićem i njegovim satrapima-saradncima, govore mućkanja, zloupotrebe i namještanja sa iznajmljivanjem nove gradske Autobuske stanice. Ovih dana ističe Ugovor o zakupu Autobuske stanice u Trebinju, koji je grad zaključio 2015. sa firmom Globtur iz Međugorja. Na početku zakup je plaćan oko 10 000 maraka mjesečno sa PDV-om, a kirija je u poslednje vrijeme smanjivana jer je grad prostorije na gornjem spratu iznajmio za smještaj gradskih firmi i ustanova.

U narednom periodu druga firma bi trebala iznajmiti Autobusku stanici po znatno nižoj cijeni, oko 5 100 maraka bez PDV-a, čime bi za 4 godine u gradski budžet bilo manje uplaćeno oko 120 000 maraka u odnosu na dosadašnju cijenu zakupa. Prije nekoliko dana grad Trebinje je objavio Javni poziv za davanje u zakup dijela prostorija Autobuske stanice, sa datumom 28.5.2019. godine, i radnici gradske administracije su bili iznenađeni da se poziv objavljuje nakon skoro 2 mjeseca!? Rok za dostavljanje ponuda bio je svega 8 dana, a već na prvi pogled je jasno da je sve unaprijed dogovoreno, i da se unaprijed zna jedini zakupac koji je dostavio ponudu! Ovaj pakt nije u skladu sa odredbama Blajburške koalicije i pakta SNSD – HDZ, ali Luka mora nekada da odigra za svoju dušu!

 

Prema mojim saznanjima gradski službenici su po nalogu se Mika i Luke počinili krivično djelo, jer su Poziv objavili tek kada je istekao rok za dostavljanje ponuda, pa su na taj način unaprijed eliminisani svi osim jednog, koji je imao tajni dogovor sa lokalnim šerifima i moćnicima!?

Prema mojim saznanjima dogovor o zakupu Autobuske stanice u Trebinju postignut je u Beogradu, na tajnom sastanku nekih gradskih privrednika i moćnika sa Radom Petrovićem, rođenim bratom Luke Petrovića, gdje su dogovoreni svi detalji, a namještenim pozivom Miko je samo sproveo u delo detalje koje su dogovorili kumovi u četiri oka!

Dogovor oko zakupa Autobuske stanice, i šteta od najmanje 120 000 maraka koja će biti pričinjena gradskom budžetu, je školski primjer dogovorene burazerske ekonomije koja melje i uništava sve pred sobom, i koja je privredu Srpske bacila na koljena. Namještanja i malverzacije su prijavljene nadležnim organima, ali teško je očekivati adekvatnu reakciju zarobljenih institucija. Uskoro će javnost biti obaveštena o svim detaljima tajnih dogovora i biti iznenađena kada vidi saradnju i zaokrete, i spozna ko je novi zakupac Autobuske stanice u Trebinju!?

 

Nebojša Vukanović