Kome Dodik bilbordima prkosi na Palama?

Dodikovi bilbordi Pale 2.jpg

Kome Dodik bilbordima prkosi na Palama?

Ako ne sa nekim drugim, predsjednik Republike Srpske kao neki Inat-efendija mora se svađati bar sam sa sobom. Prkoseći građanima kojima najavljuje svoj ponovni silazak u Kasindo, dokoni Dodik ponovo je iznajmio bilborde na Palama i Istočnom Sarajevu kako bi najavio polaganje kamena temeljca za novu bolnicu u petak 7-og jula. Na bilbordima doslovno piše „Uprkos svemu i svima! Nova Bolnica Kasindo! Kamen temeljac u petak 07.Jula u 16 časova Predsjednik RS Milorad Dodik“.

Na stranu velika sramota za predsjednika i njegovu brojnu svitu što su nepismeni i ne znaju kako se koriste i pišu mala i velika slova, ali je pitanje kome to i zašto Dodik prkosi? Niko u Republici Srpskoj nije protiv gradnje bolnice u Kasindolu, niti u ostalim centrima Srpske, ali to ne znači da radovi na važnom objektu trebaju biti paravan za veliku pljačku preko Grobarskog preduzeća, kako je to Dodik bio planirao i utanačio na namještenom tenderu koji je oboren prošle godine zbog brojnih propusta i zloupotreba ministra Bogdanića. Nije jasno kome je upućena poruka „uprkos svemu i svima“ osim samom sebi, jer je upravo Dodik glavni krivac što Istočno Sarajevo nema adekvatan bolnički centar. Srbi nažalost imaju kratko pamćenje, ali valjda većina pamti da je upravo Dodik kao premijer u svom prvom mandatu preusmjerio donaciju iz Grčke namijenjenu rekonstrukciji Bolnice Kasindo u svoje Laktaše za gradnju dvorane „Nenad Baštinac“. Dodiku je bilo važnije da gleda Igokeu i igra košarku na dobrom parketu u novoj sportskoj dvorani nego liječenje više od 200 000 građana koji gravitiraju Kliničkom centru Istočno Sarajevo.

Novac za gradnju bolnice nije obezbjedio Dodik, već se Vlada ponovo zadužuje i uzima novi kredit kojim će se finansirati radovi na bolnici, pa nije jasno na šta je predsjednik ponosan, kome i zašto prkosi kad će generacije otplaćivati rate kredita za Kasindo, ali i ostale bolnice u Republici Srpskoj. Na stranu što bi njega, njegovu Vladu i resornog ministra Bogdanića, grobara zdravstevnog sistema koji je sa bratom po vlasti, dekanom i kumom Škrbićem stvorio više od milijarde maraka obaveza i duga, trebala biti velika sramota što su naše bolnice 3 puta skuplje nego slični centri u regionu, i što kvadratni metar košta preko 5 000 maraka. Građani bi trebalo da znaju zašto plaćaju skupe radove na svim javnim ustanovama, i u čijim sve džepovima završava višak ugrađenog novaca iz namještenih tendera?

Ne treba sumnjati da će Inat-efendija sutra u Kasindolu održati vatren govor bljujući vatri i napadajući neistomišljenike, hvaleći se kako kreditma gradi na sve strane, ali bi bilo dobro da prije govora malo porazgovara sa ljekarima, medicinskim osobljem i zaposlenim u Bolnici Kasindo i pita ih u kakvim uslovima rade, koliko im kasne plate i doprinosi, šta imaju od lijekova i opreme, čime i kako liječe pacijente… Ukoliko ih iskreno sasluša i čuje probleme, vjerujem da od muke neće moći progovoriti ni riječi, i da će mu biti jasno zašto najbolji medicinski stručnjaci, ali nažalost intelektualna elita i mladi i iz drugih oblasti, bježe odavde glavom bez obzira jer im je ohola vlast ubila i poslednju nadu da će nekad ovdje biti bolje.

P.S: Prije nego što položi kamen temeljac za novu bolnicu, Dodik bi tokom leta trebao prebrojati koliko je u proteklih 11 godina zakopao kamenja po Republici Srpskoj, posebno na istoku od Bijeljine do Trebinja, iz kojih osim korova ništa nije niklo. Teško da bi se mogao sjetiti i polovine, ali vjerujem da bi se bez pretjerivanja silnim pokopanim kamenjima mogao napuniti i veliki rudarski damper.

Nebojša Vukanović