palpal

Kome će Željka staviti glavu na panj

Kome će Željka staviti glavu na panj

Kao što sam to ranije i najavio, nova premijerka odmah po stupanju na dužnost uzela je sablju u ruke i počela da siječe. Ja sam predvidio da će glave mnogih direktora da polete kako bi se stvorila imaginarna slika borbe sa kriminalom i korupcijom, ali me je iznenadila odluka Vlade da svi generalni i izvršni direktori javnih preduzeća, ustanova i fondova u roku od sedam dana treba stave na raspologanje svoj mandat kako bi se analiziralo stanje u njihovim preduzećima. Ako bude bar malo reda i pravde bez fotelja i funkcija trebalo bi da ostanu direktori firmi koje su u protekloj godini poslovala negativno. U Hercegovini imaju dva strateška preduzeća, Rudnik i termoelektrana Gacko i Hidroelektrane na Trebišnjici, i nažalost oba su prošlu godinu okončali sa višemilionskim minusom. I dok čekamo da se u javnosti i na Banjalučkoj berzi objavi Izvještaj o poslovanju ova dva preduzeća u 2012. godini suvišno je pitati šta je uzrok lošim i negativnim rezultatima. Generalnom direktoru Termoelektrane Gacko Dragoljubu Mučibabiću istekao je mandat, on je već davno ispunio uslove za penziju, pa je suvišno i govoriti da li će ostati u fotelji, samo je potrebno da u Banjaluci odluče koga će ustoličiti prema novim pravilima koja su usvojena na poslednjoj Skupštini akcionara RiTE Gacko.
Puno zanimljivije i interesantnije će biti vidjeti šta će se dešavati u najvažnijejem trebinjskom preduzeću. Nakon 2010. u kojoj je profit iznosio 11 595 000 KM, u 2011 HET je imao drastičan pad i za 12 mjeseci zaradio svega 150 000 KM. Međutim i to je bilo dobro, jer je u 2012. i nekada moćnom HET-u pao imunitet nakon napada još nepoznatog virusa, koji je pogodio gotovo sva javna preduzeća i ustanova u Republici Srpskoj, pa je stvoren višemilionski gubitak koji se procjenjuje na oko 5 000 000 maraka. Čelnici firme to ne pravdaju lošim rukovođenjem i predizbornom godinom, već devetomjesečnim remontom turbine i postrojenja u Platu. Umjesto planirana 4, remont je trajao 9 mjeseci, što je doveo do ogromnog smanjenja električne energije. Da li su se sa njom smanjili i trškovi poslovanja vidjećemo kada se Izvještaj o radu i Izvještaj revizoske kuće „Dilojt i Tuš“ nađe na Banajlučkoj berzi, no sunjamo da će naoštrena premijerka imati puno razumjevanja za sušu, manjak padavina, remonte, troškove…. Ona ima jasan zadatak koji je dobila od šefa, i u odbrani svojih fotelja i pozicija neće se libiti posjeći mnoge glave iz svog tabora. Još prije imenovanja nove uprave, direktori su međusobrno vodili rat i jedni drugima podmetali noge boreći se za prvu među jednakim foteljama. Najoštriji je bilo između Marka Mitroivća i Ljuba Vukovića, ali je nakon višemjesečnog lobiranja Veliki Šef odlučio da zadrži status quo. U međuvremenu karte su se dodatno izmiješale, lokalni izbori doprinjeli su novom mješanju karata, a upražnjena fotelja predsjednika OO SNSD-a stvorila je niz novih frakcija. Za očekivati je da već sutra, u ponedeljak, parking HET-a ostati prazan, da se Vladu i Kabinet ponosu skupi darovi i da se u znak pokornosti ljube noge novom Gospodaru. Stara škola ovaj put će teško dati rezultat, jer više nisu potrebni skupi pokloni već glave koje će se raznositi po televizijskim emisijama kako bi se stvorila slika da i mi Vučića za trku imamo. Gladan narod najviže je željan pravde, i ona mu se, bar na kašikicu, mora ponuditi.
Trebinjski političari već decenijama su poznati po dobrom „uklapanju“. Davne 1968. sastali su se trebinjske vođe da jednoglasno osude retrogradne beogradske studente i podrže CK. Kada se oštro intonirano pismo stavljalo u faks stigao je Dopis da je TITO naprasno podržao studente. Zatečeni trebinjski velikaši zanijemili su od čuda dok njihov snalažljivi predsjednik nije povikao „Uklapaj se Bog te vidio“ i začas izbucao staro i napisao novo pismo podrške naprednim omladincima koje su naravno ponovo svi jednoglasno podržali. Od kako su se tog proljeća ’68-e uklopili, trebinjski komunisti do danas mirmo plove u svojoj čvrstoj lađi, pa će prekaljeno iskustvo starih vukova i sada iznjedriti neko rješenje. Ko zna. Možda i sada sve ostane po starom, a možda neko od najbližih i najodanijih saradnika sadašnjih direktora odnese njihove glave na panj u Banjaluku, a potom za koju godinu kum Vujica pokajnički podigne crkvu Pokajnicu u Popovu, Šumi, Zubcima ili Zagori. HET bi ponovo proradio, a turistička ponuda Trebinja bila bi još bogatija… Iili ti i naš Vučić sit, i ovčice na broju.

Nebojša Vukanović