Колонија

Када су Европљани открили јужну и централну Африку, одлучили су да тамошње становништво одведу у робље и израбљују као животиње на својим фармама и плантажама. Да би племена и урођенике на нижем степену развоја лакше ухватили у замку, мамили су их огледалима и комадима тканине које Африканци до тада нису видјели. Након што бих их намамили стаклом и крпицама, на превару би их стрпали у кавез и бродове, а потом их окивали у ланце и израбљивали до крајњих граница.

Послије 500 година времена су се промијенила, и Европљани више не маме наивно робље огледалцем и марамама већ колачима. Тако је представник Европске Уније у БиХ Ланс Гунар Вигемарк последњих дана и мјесеци, једног по једног, мамио наше посланике и министре колачима и лаганим вечерама како би их приволио да повећају акцизе и цијену горива, и тако обезбједе гаранције за европске банкаре.                                        

Вигемарка боли брига што ће резервоар горива у БиХ поскупити за 10 марака, и што ће акцизе довести до ланчаног повећања цијена јер он свакако ускоро иде кући у Шведску. Он неће осјећати последице погубне одлуке и закона коју је на силу прогурао супротно Уставу, законима и одредбама Пословника,  али ће бити добро награђен од европских банкара јер им је омогућио да у потоњу европску колонију пласирају своје новце по високим каматама. Интерес ММФ-а, Свјетске банке,  ЕБРД-а и осталих финансијских институција је да нас заробе својим скупим кредитима, а кад више не будемо могли повећавати изнова акцизе и намете, јер ће исцрпљеном народу једног дана пукнути кичма под силним терером, када не будемо могли враћати скупе кредите, они ће нам отети и преостала природна богатства и ресурсе.

Само Република Српска ове године треба да врати 750 милиона марака кредита, готово половину укупних прихода, и јасно је да  ће режим убрзо на добош морати да стави Електропривреду РС и Шуме Српске јер је стање неодриживо. Продајом последњих националних ресурса и природног богатства ово поднебље и формално ће се претворити у праву колониј, а народ у робље. Терен за то се припрема дуже времена, а систематска пљачка и уништавање свега што је јавно и државно само ће олакшати формално поробљавање народа, који већ дуже времена не зна за основна права и људске слободе.

Грађани су одавно потамнили од силних брига, тешког живота, патњи и израбљивања, и врло је могуће да од силних мука ускоро потпуно поцрне и претворе се у прве црне домородце у Европи. Домаће хуље, компрадори и окупатори који су слуге страних банкара и мешетара, имају сталну и снажну подршку странаца јер раде у њиховом а не у интересу народа. Када нас потпуно униште и формално претворе у колонију, отићи ће овдје са бисагама пуним отетог злата и прљавог новца, а у колонији ће остати робље,  европски црнци који ће да црнче за савремене конквистадоре. Нема сумње да ће нас израбљивати и циједити до последње капи крви.                  

Једино ми је жао што су се некада слободни грађани претворили у робове и аутохтоне европске црнце без отпора, и што су милиони снажних поклекли пред шачицом бахатих компрадора, страних слугу у издајника.                    

На крају се само треба запитати шта би се догодило да су Вигемарк и остали странци који мешетаре на овом простору, показали бар трећину  упорноси и утрошили дио силне енергије у разговорима са нашим судијама и тужиоцима, да су њих водили на чупавце и баклаве тражећи да раде по закону, штите правни поредак и хапсе бахате бандите и разбојнике који су опљачкали сопствени народ и претворили га у робље у сопственој држави?

 

Небојша Вукановић