palpal

Kolonija

Kada su Evropljani otkrili južnu i centralnu Afriku, odlučili su da tamošnje stanovništvo odvedu u roblje i izrabljuju kao životinje na svojim farmama i plantažama. Da bi plemena i urođenike na nižem stepenu razvoja lakše uhvatili u zamku, mamili su ih ogledalima i komadima tkanine koje Afrikanci do tada nisu vidjeli. Nakon što bih ih namamili staklom i krpicama, na prevaru bi ih strpali u kavez i brodove, a potom ih okivali u lance i izrabljivali do krajnjih granica.

Poslije 500 godina vremena su se promijenila, i Evropljani više ne mame naivno roblje ogledalcem i maramama već kolačima. Tako je predstavnik Evropske Unije u BiH Lans Gunar Vigemark poslednjih dana i mjeseci, jednog po jednog, mamio naše poslanike i ministre kolačima i laganim večerama kako bi ih privolio da povećaju akcize i cijenu goriva, i tako obezbjede garancije za evropske bankare.                                        

Vigemarka boli briga što će rezervoar goriva u BiH poskupiti za 10 maraka, i što će akcize dovesti do lančanog povećanja cijena jer on svakako uskoro ide kući u Švedsku. On neće osjećati posledice pogubne odluke i zakona koju je na silu progurao suprotno Ustavu, zakonima i odredbama Poslovnika,  ali će biti dobro nagrađen od evropskih bankara jer im je omogućio da u potonju evropsku koloniju plasiraju svoje novce po visokim kamatama. Interes MMF-a, Svjetske banke,  EBRD-a i ostalih finansijskih institucija je da nas zarobe svojim skupim kreditima, a kad više ne budemo mogli povećavati iznova akcize i namete, jer će iscrpljenom narodu jednog dana puknuti kičma pod silnim tererom, kada ne budemo mogli vraćati skupe kredite, oni će nam oteti i preostala prirodna bogatstva i resurse.

Samo Republika Srpska ove godine treba da vrati 750 miliona maraka kredita, gotovo polovinu ukupnih prihoda, i jasno je da  će režim ubrzo na doboš morati da stavi Elektroprivredu RS i Šume Srpske jer je stanje neodriživo. Prodajom poslednjih nacionalnih resursa i prirodnog bogatstva ovo podneblje i formalno će se pretvoriti u pravu kolonij, a narod u roblje. Teren za to se priprema duže vremena, a sistematska pljačka i uništavanje svega što je javno i državno samo će olakšati formalno porobljavanje naroda, koji već duže vremena ne zna za osnovna prava i ljudske slobode.

Građani su odavno potamnili od silnih briga, teškog života, patnji i izrabljivanja, i vrlo je moguće da od silnih muka uskoro potpuno pocrne i pretvore se u prve crne domorodce u Evropi. Domaće hulje, kompradori i okupatori koji su sluge stranih bankara i mešetara, imaju stalnu i snažnu podršku stranaca jer rade u njihovom a ne u interesu naroda. Kada nas potpuno unište i formalno pretvore u koloniju, otići će ovdje sa bisagama punim otetog zlata i prljavog novca, a u koloniji će ostati roblje,  evropski crnci koji će da crnče za savremene konkvistadore. Nema sumnje da će nas izrabljivati i cijediti do poslednje kapi krvi.                  

Jedino mi je žao što su se nekada slobodni građani pretvorili u robove i autohtone evropske crnce bez otpora, i što su milioni snažnih poklekli pred šačicom bahatih kompradora, stranih slugu u izdajnika.                    

Na kraju se samo treba zapitati šta bi se dogodilo da su Vigemark i ostali stranci koji mešetare na ovom prostoru, pokazali bar trećinu  upornosi i utrošili dio silne energije u razgovorima sa našim sudijama i tužiocima, da su njih vodili na čupavce i baklave tražeći da rade po zakonu, štite pravni poredak i hapse bahate bandite i razbojnike koji su opljačkali sopstveni narod i pretvorili ga u roblje u sopstvenoj državi?

 

Nebojša Vukanović