Ko su crni pješaci Mata Đakovića

telering.jpg

Ko su crni pješaci Mata Đakovića

Matovo glasno ćutanje više nam govori od hiljade izgovorenih riječi. Emisiju „Telering“ sinoć su mnogi čekali sa nestrpljenjem kako bi vidjeli da li će voditelj i urednik Mato Đaković na neki način reagovati i prokomentarisati transkript njegovog razgovora sa Miloradom Dodikom koji je ovih dana pojavio u javnosti i izazvao burne reakcije. Međutim Mato je u goste pozvao nekog anonimnog ljekara iz Sirije i nijednom riječju nije se osvrnuo na telefonsko ćaskanje sa svojim kumom Miloradom Dodikom i zemljakom iz Živinica Goranom Salihovićem. Iako se dobro potrudio da prikrije emocije, pažljivim posmatranjem mogla se primijetiti nervoza i neraspoloženje na licu najnovijeg pojačanja glavne udarne pesnice režima, RTRS-ove fabrike laži i manipulacije.

Mato ima običaj da se u svom „Teleringu“ osvrne i prkomentariše važne događaje koji su obilježili sedmicu između dvije njegove emisije, pa mnoge čudi zašto je nastupio opšti muk i zašto se Đaković kao glavni akter ni na trenutak nije osvrnuo i prokomentarisao svoju ulogu u posredovanju između svojih kumova i prijatelja. Glasnim ćutanjem Mato je sve rekao onima koji žele da shvate šta se događa, a nadajmo se da će SIPA i istražni organi konačno klupko odmotati do kraja i utvrditi kakva je uloga režimskog voditelja u projektu pokušaja spašavanja Milorada Dodika od krivične odgovornosti u više istraga i predmeta.

Samo desetak dana uoči objave transkripta Mato je ležerno ćaskao sa svojim dragim prijateljem, kako je u najavi emisije predstavio svog gosta Milorada Dodika, te iskoristio priliku da satak vremena veliča lik i djelo lažnog Oca nacije i sugestivnim pitanjima potakne Dodika da iznese novu salvu uvreda na račun opozicionih lidera. U emisiji nije bilo ni riječi o teškoj ekonomskoj situaciji, skupim zaduženjima i neispunjenim predizbornim obećanjima „dragog prijatelja“, ali je zato Mato Telering uz ironični podsmjeh završio šahovskim riječnikom „da će teško neki u Republici Srpskoj shvatiti da crni pješak nikada ne može postati kralj, zato je lako ovome koji je na vlasti..“ Mato je snishodljivim i neprimjerenom upadicom izmamio osmjeh i na licu svog dragog prijatelja zaboravivši na izreku da se najslađe smije onaj ko se zadnji smije!

Dodik je za Mata i grupu podanika, plaćenika i poltrona davno postao kralj, ali je ostalo nejasno koga Đaković smatra crnim pješacima. Ako Mato i dalje bude glasno ćutao i ne odgovori na koga je aludirao u odjavi emisije, možda ćemo odgovor i na ovo pitanje dobiti tek sa istragom transkripta presretnutih razgovora. No jedno je jasno. Mato Đaković je uz Nadu Veletić i manju grupu radnika lažnog javnog servisa Srpske postao crni plaćenik koji je svojim sramnim ponašanjem nanio veliku štetu novinarskoj profesiji i čije će ime najcrnjim slovima biti upisano u udžbenike kao školski primjer budućim novinarima kako se ne treba ponašati neko ko želi da nosi časno ime jednog od najtežih, i nažalost sve manje cijenjenih zanimanja.

Nebojša Vukanović