palpal

Ko se tuče taj se voli – Dodik iskalio bijes na Đokiću

Unutarkoalicioni odnosi se komplikuju iz dana u dan,  pa prenosim nove detalje i informacije insajdera iz razbjene skupine posvađanih zvane „vladajuća koalicija“. Gnjevan zbog izbornog fijaska SNSD-a u najvećim gradovima Srpske, naš “ dragi i voljeni vćVođa” ulazi u disciplinovanje koalicionih partnera, jer su, po njegovom mišljenju, oni krivi za poraz i spriječili su narod da na proteklim izborima glasa za vođu i dinastiju. Našeg vođu guši tuga i obuzima ljutnja, jer za razliku od svojih uzora iz Sjeverne Koreje, nema moć da se oružjem i svilenim gajtanom obračuna sa izdajnicima (kao Kim Jong Un sa svoji nesretnim tetkom) u svojim redovima i političkim protivnicima.

Želio bi on to ali (za sada) ne može, a kako je krenulo sa uzurpacijama i samovašćem, vjerovatno će tražiti da mu se dodjele i ta ovlašćenja, jer su mu potrebna da odbrani Republiku Srpsku od njenog naroda.


Iako je vrh SNSD a svjestan da vođa iz bijesa povlači sulude poteze, očigledno niko nema hrabrosti da mu na to u lice kaže. Aparatčici SNSD a, srećni što je njegov bijes usmjeren ka drugima a ne njima, zdušno podržavaju slijepog Vođu i kao pravi partijski vojnici, navijaju i aplaudiraju svakom njegovom novom nasrtaju na i ono malo preostalih koalicionih partnera.


Kao sto sam već ukazao, napad je nakon SPS-a prvo krenuo na DEMOS, ali poslednja sjednica Vlade Republike Srpske ukazuje da počinje i obračun sa Socijalističkom partijom RS i Petrom Đokićem. Iako je veliki vođa obećao Đokiću, da će po izbacivanju Selakovih socijalista iz koalicije sva njihova mjesta, pa i mjesto direktora Inspektorata RS, vratiti SPRS-u, očigledno je da se predomislio i još jednom politički ošamario i ponizio Đokića.

Londonski đak je do sada bio idealna meta za ponižavanja, koja je on prihvatao i trpio udarce bez riječi, i to je velikom vođi očigledno prešlo u naviku, međutim okolnosti su se bitno promijenile. Đokić je napuštanjem sjednice Vlade i bojkotom njenog rada, zbog neispunjenih kadrovskih zahtjeva, poslao velikom Vođi više nego jasnu poruku. Svjestan je lukavi milicioner-pozornik iz Brčkog da su Velikom Vođi i njegovoj despotiji krenula kola niz stranu, i da je samo pitanje dana kada će se sve urušiti. Zato je izlaskom sa sjednice Vlade i svojim postupcima jasno poručio da je svjestan svog značaja za opstanak „koalicije“ na vlasti još neki period, jer ako i on napusti brod koji tone i glasa protiv režim je pao.

Počeo je Đokić da koketira sa opozicijom, ali na njegovu nasreću izgleda da i Vođa zna za njegove sastanke i želje, pa mu polako, ali sigurno počinje ukazivati na “greške”. Đokić se pogrešno ponadao da će njegovi sumnjivi,  poslovni odnosi u energetskom sektoru sa don Lukom Petrovićem, bliski odnosi, izdašne sinekure nasekiranom i napaćenom sekretaru SNSD-a, biti dovoljne za rješavanje svih kadrovskih pitanja u koaliciji, ali se prevario i još jednom “opekao”, pogrešno misleći da će vođa dozvoliti jačanje nesigurnog koalicionog partnera.


Izvori bliski Petru Đokiću šapatom govore da je posle sjednice Vlade veliki Voljeni Vođa, na svoj način, psovkama, uvredama i prijetnjama zatvorom, objasnio gdje mu je mjesto u koaliciji, a pogotovo gdje će mu biti novo mjesto prebivališta ako istupi iz koalicije… Spominjane su i Tunjice, Foča i brutalna odmazda..

Nezadovoljan je i Stevandić, koji sve glasnije traži još pozicija, jer njegov apetit nije lako zasititi, sa kojih bi sa svojim  prekaljenim kadrovima svojski pomogao da Srpska što prije proglasi bankrot. Da li je napadom i prijetnjama Londonskom đaku Dodik prederao mačku pred očima Stevandiću pokazaće vrijeme, ali izvjesno je da nas čeka vruća zima, jer zna se ko prvi bježi sa broda koji tone (a nije Banjac)!

 

 

Nebojša Vukanović