palpal

Ko je pretukao predsjednika SO Kalinovik i direktora Šumskog gazdinstva

Obračuni klanova unutar vladajućih kriminalnih struktura dobijaju na intezitetu. To potvrđuje i incident koji se juče dogodio na Sokocu kada je grupa ljudi, u sred dana pred velikim brojem svjedoka, pretukla predsjednika Skupštine opštine Kalinovik i vršioca dužnosti direktora Šumskog gazdinstva „Zelengora“ Đorđa Sladoje zvanog Bodež. Sladoje je pretučen ispred sjedišta Direkcije Šuma Srpske, gdje je trebao biti održan sastanak direktora i članova Uprave, a kolege direktori su istrčale na ulicu i spriječile napadače da nanesu teške tjelesne povrede Sladoku, a svjedoci kažu da je grupa napadača dobro pretukla mlađanog direktora.

Motivi i imena napadača za sada nisu poznati javnosti, a policija vodi istragu. Imajući u vidu brojne prljave poslove u koje je Đorđe Bodež umiješan, vrlo je izvjesno da je u pitanju bilo raščišćavanje nekih neraščišćenih računa. Bodež je bratić Radomira Debe Sladoja, zamjenika načelnika Kalinovika koji je polako postao lokalni šerif i gazda ovog malog mjesta. Deba je nezakonito postavio za direktora poslušnog bratića, koji ima laku ruku i bez problema potpisuje sve fakture, iako je to suprotno zakonu, jer Đorđe Sladoje ne može biti istovremeno predsjednik SO Kalinovik i vd direktora Šumskog gazdinstva Zelengora, na koju je imenovan prije nekoliko godina iako nije ispunjavao uslove, jer ne postoji mogućnost da neko godinama bude vršilac dužnosti direktora.

Nakon brojnih kritika u skupstini Republike Srpske na bahatu i primitivnu vlast u malom Kalinoviku, i bahatom zamjeniku načelnika Debi Sladoju, koji je uzurpirao i razorio ovu opštinu kao Katon Stariji Kartaginu, republička vlast je odlučila da pošalje inspekcijske organe i utvrdi činjenično stanje. Inspekcija je napokonlj radila svoj posao i kaznila bahate kalinovačke vlastodršce.
Najveću kaznu dobio je zamjenik načelnika, čuveni Deba Sladoje, vlasnik hotela Moskva koji je zbog kulučenja i izrabljivanja radnika dobio novčanu kaznu u iznosu od 13 000 KM. Kazna  u visini od 4 000 maraka napisanana je i lokalu u vlasništvu brata načelnice opštine Mileve Komlenović, zbog raznih propusta i zloupotreba Zakonu o radu.
Sankcije su izrečene još nekim lokalnim privatnicima a sve zbog nepravilnosti u radu.
Nakon 12 godina vlasti SNSD-a i velikog pritiska javnosti, inspekcija je bila rigorozna i pokažnjavala bahate vlastodršce. Da se tako od početka bahatosti radilo, možda bi danas i bilo života u ovoj maloj opštini.


Kazne nisu velika novčana sredstva za Debu, jer gospodar života i smrti u Kalinoviku će to vrlo brzo namiriti preprodajom i švercom drvnih sortimenata uz pomoć svoga pijuna direktora Šumskog gazdinstva i predsjednika SO Kalinovik Đorđa Sladoja, koji slijepo i bespogovorno sluša svoga strika Debu. Opšte je poznato da u švercu i preprodaji građe, namještanju klasa uzimaju od 10 do 20 km po kubnom metru. Takođe poznato da sav kajmak kupi beskrupulozni i gramzivi zamjenik Deba, koji je svoju imovinu za poslednjih deset godina uvecao do statusa milionera.
Veliki poslovi i veliki kriminal donose i veliku korist ali ponekada se osionost i bahatost vrate kao bumerang.


Uzimanje i reketiranje drvoprerađivača ponekada se otme i kontroli pa se napravi i neka greška. Najbolji primjer za to je jučerašnji sukob ispred direkcije srpskih šuma kada su NN lica nasrnula i fizički se obračunala sa Debinim pijunom direktorom ŠG Zelengora Kalinovik Đorđem Sladojem jer se očito nisu ispoštovali dogovori oko talova i raspodjele oblovine.  Brojne su  nepravilnosti, veliki problemi i kriminalne radnje, i umjesto da se stvari sistemski rješavaju prijeti potpuna anarhija i rasulo u ovome preduzeću. Plata radnicima kasne, nisu plaćeni doprinosi, poniženi su domaći drvoprerađivači i izvoznici, a mobing i ponižavanje radnika samo su neki od problema ovoga Šumskog gazdinstva. Pitanje je kada će ministar poljoprivrede, Vlada i institucije napokon reagovati i zaustaviti pljačku vijeka i uništavanje male opštine na kraju svijeta!?

 

Nebojša Vukanović