Ко је походио Фазлагића Кулу?

Инциденти и свака врста напетости и тензија максимално одговарају СНСД-у, и због тога стално покушавају изазвати неки проблем и инцидент како би скренули пажњу јавности и грађана са суштинских животних проблема већине грађана. Тако је на Светога Стефана и Дан Републике Српаке, 9-ог јануара ове године, већа група људи, углавном активиста владајуће странке и СНСД-а, организовано у колони аутомибила походила Фазлагића Кулу поред Гацка, повратничко насеље насељено Бошњацима. Већи број аутомобила у колони је прошао насељем, узнемирио малобројне повратнике и беспотребно подигла тензије.

У јавности и федералним медијима је објављен снимак са видео надзора у коме се види колона возила док пролази кроз Фазлагића Кулу. Према неким информацијама из Гацка, у колони од 50-ак углавном теренских возила био је и аутомобил који је у власнштву породице народног посланика, социјалисте Максим Скоко, али он није био у аутомобилу и колони. Незванично његовим аутомобилом управљао је партијски друг – социјалиста који је прије неколико дана награђен радним мјестом у РиТЕ Гацко. Било би добро да посланик Скоко одговори да ли је његов аутомобил био у колони, да ли је он предложио сараднику да иде у Фазлагића Кулу и због чега је то урађено.

Након овог догађаја у Гацку је одржан састанак Међурелигијског вијећа коме су присуствовали представници свих вјерских заједница, а представници Епархије Захумско-херцеговачке епархије и Исламске заједнице након скупа су позвали грађане на међусобну толеранцију и разумјевање.

Поход на Фазлагића Кулу је непотребан инцидент који само баца сјену на прославу Дан Републике. Херцеговци знају да је Фазлагића Кула била злогласно усташко упориште у Другом свјетском рату, али то није разлог да се без потребе сада узнемиравају малобројни старци и повратници. Чињеница да у колони није био скоро нико ко је ратовао и стварао Републику Српску у Отаџбинском рату, и то је најбољи показатељ ко и зашто организује овакве ствари, које су лоше за Републику Српску.

 

Небојша Вукановић