Ko je pohodio Fazlagića Kulu?

Incidenti i svaka vrsta napetosti i tenzija maksimalno odgovaraju SNSD-u, i zbog toga stalno pokušavaju izazvati neki problem i incident kako bi skrenuli pažnju javnosti i građana sa suštinskih životnih problema većine građana. Tako je na Svetoga Stefana i Dan Republike Srpake, 9-og januara ove godine, veća grupa ljudi, uglavnom aktivista vladajuće stranke i SNSD-a, organizovano u koloni automibila pohodila Fazlagića Kulu pored Gacka, povratničko naselje naseljeno Bošnjacima. Veći broj automobila u koloni je prošao naseljem, uznemirio malobrojne povratnike i bespotrebno podigla tenzije.

U javnosti i federalnim medijima je objavljen snimak sa video nadzora u kome se vidi kolona vozila dok prolazi kroz Fazlagića Kulu. Prema nekim informacijama iz Gacka, u koloni od 50-ak uglavnom terenskih vozila bio je i automobil koji je u vlasnštvu porodice narodnog poslanika, socijaliste Maksim Skoko, ali on nije bio u automobilu i koloni. Nezvanično njegovim automobilom upravljao je partijski drug – socijalista koji je prije nekoliko dana nagrađen radnim mjestom u RiTE Gacko. Bilo bi dobro da poslanik Skoko odgovori da li je njegov automobil bio u koloni, da li je on predložio saradniku da ide u Fazlagića Kulu i zbog čega je to urađeno.

Nakon ovog događaja u Gacku je održan sastanak Međureligijskog vijeća kome su prisustvovali predstavnici svih vjerskih zajednica, a predstavnici Eparhije Zahumsko-hercegovačke eparhije i Islamske zajednice nakon skupa su pozvali građane na međusobnu toleranciju i razumjevanje.

Pohod na Fazlagića Kulu je nepotreban incident koji samo baca sjenu na proslavu Dan Republike. Hercegovci znaju da je Fazlagića Kula bila zloglasno ustaško uporište u Drugom svjetskom ratu, ali to nije razlog da se bez potrebe sada uznemiravaju malobrojni starci i povratnici. Činjenica da u koloni nije bio skoro niko ko je ratovao i stvarao Republiku Srpsku u Otadžbinskom ratu, i to je najbolji pokazatelj ko i zašto organizuje ovakve stvari, koje su loše za Republiku Srpsku.

 

Nebojša Vukanović