Ko i zašto prekopava Gradski park u Trebinju?

Gradski park Trebinje.jpg

Ko i zašto prekopava Gradski park?

Čelnici grada Trebinja i Komunalnog preduzeća odlučili su da prekopaju cijeli dučićev Gradski park kako bi se postavio sistem za navodnjavanje vrijedan 120 000 maraka. Posao je dobilo preduzeće „EMT elektro-inženjering“ iz Brčkog, a cilj je da se omogući navodnjavanje parka. Iako smatramo da je bilo i važnijih investicija u samom parku, prije svega osvjetljenje parka i rekonstrukcija dučićeve fontane i statue boga ljubavi Plakira, te popločavanje staza i završetak popločavanja trga ispred Kulturnog centra, ipak je dobro što se nešto radi. Vjerujem da je i postojeća hidrantska mreža bila dovoljna da se navodnjava park, ali sigurno je da će sistem za navodnjavanje omogućiti brže, bolje i efikasnije zalijevanje cvijećnjaka.

Ono što zapada u oči je odabir izvođača radova, jer je očigledno da Luka u poslednje vrijeme vrlo rado i česzo angažuje firmu iz Brčkog na raznim poslovima. Tako je trebinjski Vodovod 16-og maja ove godine sklopio posao javne nabavke potopne pumpe vrijedan 55000 maraka (48 450 bez PDV-a) sa preduzećem EMT elektro-inženjering D.O.O iz Brčkog, koja je bila i jedini ponuđač na tenderu. Neizostavno je angažovanje i Hidroelektrana na Trebišnjici, osnovnog resursa i baze svih Lukinih podvala i prevara, koje su uplatile skoro 120 000 maraka (98 900 KM bez PDV-a) preduzeću EMT elektro-inženjering D.O.O iz Brčkog za izradu projekta glavnog reezervoara za navodnjavanje Mokrog polja i vodozahvata Zupci. Postavlja se logično pitanje kako je nema mala firma sa desetak zaposlenih radnika, i ukupnim prometom manjim od milion maraka godišnje, specijalizovana za razne poslove u Trebinju, od izgradnje vodovoda, nabavke pumpi do projektovanja? Zašto sam trebinjski Vodovod ili Komunalno preduzeće nisu izveli proste radove na postavljaju cijevi i prskalica, već se morala angažovati firma iz Brčkog?

HET i grad Trebinje uzeli su u poslednjih pola godine ukupno 16 miliona maraka kredita, i sigurno je da će u narednom periodu Laki Lučiano Petrović da intenzivira javne nabavke, izmišlja tendere i poslove kako bi što veći procenat novaca završio u crnim fondovima SNSD-a za finansiranje kampanje za opšte izbore na jesen naredne godine. Zato se ne trebamo čuditi ako uskoro vidimo bagere i radnike na svakom koraku, ali ne trebamo biti u zabludi da će se napraviti nešto korisno jer je glavni cilj manipulisati građanima, te namještanjem poslova izvući što više novaca iz javnog sektora.

Nebojša Vukanović