Клан преотео и хотел у  Невесињу

Клан Луке Петровића и његовог шуре Илије Таминџије, посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске, послије више неуспјешних покушаја прошле седмице успио је доћи у посјед и хотела у центру Невесиња. Према нашим сазнањима Петровић и Таминџија су након одустајања Херц-градње, преко своје ташна-машна фирме „Кодиак-хем Д.О.О“ уплатили 315 000 марака и тако купили хотел у стечају. Раније сам детаљно писао о покушајима Црвеног херцеговачког Клана да дође у посјед хотела који је отјеран у стечај, а предвиђања и најаве су се на крају показале тачним.

Иако је на првој лицитацији 2014. године привредник из Невесиња Миливоје Мрковић дао највећу понуду и купио хотел за 245 000 марака, корумпиране требињске кадије из Окружног привредног суда су незаконито поништиле лицитацију и онемогућиле Мрковића да преузме хотел. Послије тога одржано је низ намјештених лицитација, међу понуђачима је била и фирма начелника Полицијске управе Жарка Лакете, али су због неправилности, двоструких понуда, намјештања и пропуста све лицитације поништаване.

13-ог новембра 2017. године одржана је последња у низу лицитација на којој је фирма Херц-градња дала највећу понуду од 417 000 марака, а осим ње понуде је доставила фамозна фирма „Кодиак-Хем Д.О.О“ из Требиња, која је понудила  315 000 марака, те Предраг Павловић из Фоче, који је у име Гордана Павловића доставио понуду од 301 111 КМ. Гордан Павловић је раније био дао највећу понуду, али је и он повукао понуду након притиска Клана. Како се могло и претпоставити, Херц-градња је накадно послије пар мјесеци одустао од куповине, а требињски Окружни привредни суд је одлучио да се прихвати друга понуда фамозне фирме „Кодиакхем Д.О.О“ из Требиња иако су се томе противили радници и стечајни управник.                                                                                          

Наиме 19.2. 2018.одржана је Скупштина повјерилаца на којој су стечајни управник и радници предложили да се након одустајања Херц-градње одржи нова лицитација, јер је „Кодиак-хем“ непозната и сумњива фирма са спорним капиталом, без познатог власника и одговорног лица, па су тражили да се изврши провјера ташна-машна фирме. Ипак судије су прихватиле приједлог Пореске управе, у којој је донедавно директор био Лукин кум и замјеник Мико Ћурић, да се хотел понуди другом понуђачу.                                                                           

КОДИАКХЕМ Д.О.О је једна у низу фамозних ташна-машна фирми која је основана након доласка Луке Петровић на чело Требиња. Фирма је основана у априлу 2017. и сједиште јој је у Индустријској зони Волујац, а занимљиво да у Регистру нема података о власнику и одговорном лицу које заступа фирму?

Више је него јасно да иза фамозне фирме „Кодиах-хем“ стоји клан Петровић-Таминџија, и да ће Илија Таминџија, као бивши Невесињац настањен у Требињу, из сјенке руководити реконструкцијом и пословањем хотела. Хасан Пекушић и његова фирма ХП инвестинг из Мостара наставља да добија намјештене милионске послове од ХЕТ-а, ХЕ Дабар и општине Невесиње, па је врло извјесно да ће ХП инвестинг изводити и радове на реконструкцији хотела. Клан је навикао да троши јавни новац на своје приватне инвестиције, и нема сумње да ће се наставити успјешна сарадња Лука и Илије са ХП инвестингом.

 

За само неколико мјесеци Клан Петровића је потрошио је више од 2 милиона марака за куповину Херцег-телевизије, хотела у Невесињу и покретање новог таксија у Требињу, не рачунајући огроман новац уложен у Лукине куће у Требињу и хацијенду на Загори. Нажалост нико од надлежних у Херцеговини није се упитао откуд моћницима милиони и прљави новац за велике приватне инвестиције и пројекте.

Код нас влада потпуна анархија и безвлашће јер заробљена држава не функционише, институције не раде свој посао, а правосуђе штити крупни криминал и кланове умјесто да по закону штити народ, државу и друштво.

 

Небојша Вукановић