palpal

Klan preoteo i hotel u  Nevesinju

Klan Luke Petrovića i njegovog šure Ilije Tamindžije, poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, poslije više neuspješnih pokušaja prošle sedmice uspio je doći u posjed i hotela u centru Nevesinja. Prema našim saznanjima Petrović i Tamindžija su nakon odustajanja Herc-gradnje, preko svoje tašna-mašna firme „Kodiak-hem D.O.O“ uplatili 315 000 maraka i tako kupili hotel u stečaju. Ranije sam detaljno pisao o pokušajima Crvenog hercegovačkog Klana da dođe u posjed hotela koji je otjeran u stečaj, a predviđanja i najave su se na kraju pokazale tačnim.

Iako je na prvoj licitaciji 2014. godine privrednik iz Nevesinja Milivoje Mrković dao najveću ponudu i kupio hotel za 245 000 maraka, korumpirane trebinjske kadije iz Okružnog privrednog suda su nezakonito poništile licitaciju i onemogućile Mrkovića da preuzme hotel. Poslije toga održano je niz namještenih licitacija, među ponuđačima je bila i firma načelnika Policijske uprave Žarka Lakete, ali su zbog nepravilnosti, dvostrukih ponuda, namještanja i propusta sve licitacije poništavane.

13-og novembra 2017. godine održana je poslednja u nizu licitacija na kojoj je firma Herc-gradnja dala najveću ponudu od 417 000 maraka, a osim nje ponude je dostavila famozna firma „Kodiak-Hem D.O.O“ iz Trebinja, koja je ponudila  315 000 maraka, te Predrag Pavlović iz Foče, koji je u ime Gordana Pavlovića dostavio ponudu od 301 111 KM. Gordan Pavlović je ranije bio dao najveću ponudu, ali je i on povukao ponudu nakon pritiska Klana. Kako se moglo i pretpostaviti, Herc-gradnja je nakadno poslije par mjeseci odustao od kupovine, a trebinjski Okružni privredni sud je odlučio da se prihvati druga ponuda famozne firme „Kodiakhem D.O.O“ iz Trebinja iako su se tome protivili radnici i stečajni upravnik.                                                                                          

Naime 19.2. 2018.održana je Skupština povjerilaca na kojoj su stečajni upravnik i radnici predložili da se nakon odustajanja Herc-gradnje održi nova licitacija, jer je „Kodiak-hem“ nepoznata i sumnjiva firma sa spornim kapitalom, bez poznatog vlasnika i odgovornog lica, pa su tražili da se izvrši provjera tašna-mašna firme. Ipak sudije su prihvatile prijedlog Poreske uprave, u kojoj je donedavno direktor bio Lukin kum i zamjenik Miko Ćurić, da se hotel ponudi drugom ponuđaču.                                                                           

KODIAKHEM D.O.O je jedna u nizu famoznih tašna-mašna firmi koja je osnovana nakon dolaska Luke Petrović na čelo Trebinja. Firma je osnovana u aprilu 2017. i sjedište joj je u Industrijskoj zoni Volujac, a zanimljivo da u Registru nema podataka o vlasniku i odgovornom licu koje zastupa firmu?

Više je nego jasno da iza famozne firme „Kodiah-hem“ stoji klan Petrović-Tamindžija, i da će Ilija Tamindžija, kao bivši Nevesinjac nastanjen u Trebinju, iz sjenke rukovoditi rekonstrukcijom i poslovanjem hotela. Hasan Pekušić i njegova firma HP investing iz Mostara nastavlja da dobija namještene milionske poslove od HET-a, HE Dabar i opštine Nevesinje, pa je vrlo izvjesno da će HP investing izvoditi i radove na rekonstrukciji hotela. Klan je navikao da troši javni novac na svoje privatne investicije, i nema sumnje da će se nastaviti uspješna saradnja Luka i Ilije sa HP investingom.

 

Za samo nekoliko mjeseci Klan Petrovića je potrošio je više od 2 miliona maraka za kupovinu Herceg-televizije, hotela u Nevesinju i pokretanje novog taksija u Trebinju, ne računajući ogroman novac uložen u Lukine kuće u Trebinju i hacijendu na Zagori. Nažalost niko od nadležnih u Hercegovini nije se upitao otkud moćnicima milioni i prljavi novac za velike privatne investicije i projekte.

Kod nas vlada potpuna anarhija i bezvlašće jer zarobljena država ne funkcioniše, institucije ne rade svoj posao, a pravosuđe štiti krupni kriminal i klanove umjesto da po zakonu štiti narod, državu i društvo.

 

Nebojša Vukanović