Клан Петровића купује хотел у Невесињу

Већ неколико година траје борба херцеговачких тајкуна и кланова за хотел у Невеисњу, који је смишљено уништен и гурнут у стечај. Ради се руинираном, али о великом и вриједном објекту на атрактивној локацији у центру Невесиња. До сада је одржано десетак неупјешних и пропалих лицитација. У септембру 2014. године стечајни управник одржао је лицитацију о продаји хотела на којој су учествовала 4 понуђача, а најбољу понуду од 245 000 марака дао је локални привредник Миливоје Мрковић. Мрковић није дио владајуће структуре и због тога је суд под чудним околностима поништио лицитацију и спријечио Мрковића да преузме хотел, иако је испунио све услове и дао најбољу понуду. Након тога Мрковић је тужио одговорне и још увијек се води тракавица и маратонски судски поступак пред судовима у Бањалуци.

   

Иако је Мрковић покренуо судски спор, послије само два мјесеца одржана је нова јавна лицитација на којој је поред привредника Милановића учествовао и Жарко Лакета, актуелни начелник Полицијске управе Требиње и бивши помоћник директора Граничне полиције БиХ. У Лакетино име лицитирао је директор његове приватне фирме „Еуро-транс Д.О.О“ Милан Андријашевић, који је понудио 289 000 КМ, али је и ова лицитација поништена због нерегуларности јер је Милановић приложио двије коверте, са мањом и већом понудом.

У међувремену Лакета се посвађао са Андријашевићем и истјерао га из своје фирме, а „невесињским „Еуро-трансом“ сада управља начелникова супруга. Лакета је преко Андријашевића 2015. поднио Тужбу због пропале лицитације, а контраверзни корумпирани предсједник Окружног привредног суда Смаил Беговић донио је пресуду у Лакетину корист. Ипак стечајни управник уложио је Жалбу, у другостепеном га жалбеном поступку Привредни суд у Бањалуци обара првостепену пресуду и Лакета испада из игре. Понашање челника полиције и судова, који су дијелови разних кланова, најбоље показује због чега је држава заробљена, институције не функционишу а моћници бескрупулозно пљачкају државу без страха да ће одговарати за страшне злочине почињене над сопственим народом, кога су претворили у најсиромашнији народ Европе.

Прије два мјесеца фочански тајкун Гордан Павловић, власник фирме Павгорд, купио је на лицитацији хотел у Невесињу за  286 000 марака, али је под притиском послије само неколико дана одустао од куповине. Незванично херцеговачка осовина зла, коју чине шура и зет Лука Петровић и Илија Таминџија, вршили је притисак на Гоција Павловића да одустане од куповине како би се они докопали хотела и имовине.

   

Сутра би у Окружном привредном суду у Требињу требала би да се одржи нова лицитација. Од 10 до 12  предају се понуде, а у подне би требало да се  по ко зна који пут отворе коверте и утврди купац. Незванично, хотел у Невесињу требао би да купи Раде Петровић, рођени брат Луке Петровића. Остаје да се види да ли ће Раде у име Луке формално дати понуду, или ће вођа Херцеговачког клана послати неког другог да достави понуду у његово име. Раде има искуства у стечајевима и крчмљењу државне имовине јер је још 90-их у Београду „стао на ноге“ водећи стечај Грађевинске фирме „Црнотравац“, која је имала атрактивно сједиште у Балканској улици.

Борба кланова и дешавања око продаје хотела у Невесињу најбоље осликава како тренутно функционише мафијашки систем у Херцеговини, и како мала група бандита покушава да асполутно све контролише претврајући државу у своју приватну прћију.

Занимљиво је на крају подсјетити да се око плијена и државне имовине, коју су у рату одбранили хероји из Невесиња и цијеле Херцеговине, боре мултимилионери Раде и Лука Петровић, који су рат провели у Београду, и Лукин шура Илија Таминџија који је војевао по Подгорици.

Остаје да се види да ли ће план Херцеговачког клана сутра бити спроведен, и да ли ће се браћа Далтон дочепати новог плијена, иако и само не знају да раде шта досадашњом имовином и богатством која се мјери милионима марака.

 

Небојша Вукановић