palpal

Klan Petrovića kupuje hotel u Nevesinju

Već nekoliko godina traje borba hercegovačkih tajkuna i klanova za hotel u Neveisnju, koji je smišljeno uništen i gurnut u stečaj. Radi se ruiniranom, ali o velikom i vrijednom objektu na atraktivnoj lokaciji u centru Nevesinja. Do sada je održano desetak neupješnih i propalih licitacija. U septembru 2014. godine stečajni upravnik održao je licitaciju o prodaji hotela na kojoj su učestvovala 4 ponuđača, a najbolju ponudu od 245 000 maraka dao je lokalni privrednik Milivoje Mrković. Mrković nije dio vladajuće strukture i zbog toga je sud pod čudnim okolnostima poništio licitaciju i spriječio Mrkovića da preuzme hotel, iako je ispunio sve uslove i dao najbolju ponudu. Nakon toga Mrković je tužio odgovorne i još uvijek se vodi trakavica i maratonski sudski postupak pred sudovima u Banjaluci.

   

Iako je Mrković pokrenuo sudski spor, poslije samo dva mjeseca održana je nova javna licitacija na kojoj je pored privrednika Milanovića učestvovao i Žarko Laketa, aktuelni načelnik Policijske uprave Trebinje i bivši pomoćnik direktora Granične policije BiH. U Laketino ime licitirao je direktor njegove privatne firme „Euro-trans D.O.O“ Milan Andrijašević, koji je ponudio 289 000 KM, ali je i ova licitacija poništena zbog neregularnosti jer je Milanović priložio dvije koverte, sa manjom i većom ponudom.

U međuvremenu Laketa se posvađao sa Andrijaševićem i istjerao ga iz svoje firme, a „nevesinjskim „Euro-transom“ sada upravlja načelnikova supruga. Laketa je preko Andrijaševića 2015. podnio Tužbu zbog propale licitacije, a kontraverzni korumpirani predsjednik Okružnog privrednog suda Smail Begović donio je presudu u Laketinu korist. Ipak stečajni upravnik uložio je Žalbu, u drugostepenom ga žalbenom postupku Privredni sud u Banjaluci obara prvostepenu presudu i Laketa ispada iz igre. Ponašanje čelnika policije i sudova, koji su dijelovi raznih klanova, najbolje pokazuje zbog čega je država zarobljena, institucije ne funkcionišu a moćnici beskrupulozno pljačkaju državu bez straha da će odgovarati za strašne zločine počinjene nad sopstvenim narodom, koga su pretvorili u najsiromašniji narod Evrope.

Prije dva mjeseca fočanski tajkun Gordan Pavlović, vlasnik firme Pavgord, kupio je na licitaciji hotel u Nevesinju za  286 000 maraka, ali je pod pritiskom poslije samo nekoliko dana odustao od kupovine. Nezvanično hercegovačka osovina zla, koju čine šura i zet Luka Petrović i Ilija Tamindžija, vršili je pritisak na Gocija Pavlovića da odustane od kupovine kako bi se oni dokopali hotela i imovine.

   

Sutra bi u Okružnom privrednom sudu u Trebinju trebala bi da se održi nova licitacija. Od 10 do 12  predaju se ponude, a u podne bi trebalo da se  po ko zna koji put otvore koverte i utvrdi kupac. Nezvanično, hotel u Nevesinju trebao bi da kupi Rade Petrović, rođeni brat Luke Petrovića. Ostaje da se vidi da li će Rade u ime Luke formalno dati ponudu, ili će vođa Hercegovačkog klana poslati nekog drugog da dostavi ponudu u njegovo ime. Rade ima iskustva u stečajevima i krčmljenju državne imovine jer je još 90-ih u Beogradu „stao na noge“ vodeći stečaj Građevinske firme „Crnotravac“, koja je imala atraktivno sjedište u Balkanskoj ulici.

Borba klanova i dešavanja oko prodaje hotela u Nevesinju najbolje oslikava kako trenutno funkcioniše mafijaški sistem u Hercegovini, i kako mala grupa bandita pokušava da aspolutno sve kontroliše pretvrajući državu u svoju privatnu prćiju.

Zanimljivo je na kraju podsjetiti da se oko plijena i državne imovine, koju su u ratu odbranili heroji iz Nevesinja i cijele Hercegovine, bore multimilioneri Rade i Luka Petrović, koji su rat proveli u Beogradu, i Lukin šura Ilija Tamindžija koji je vojevao po Podgorici.

Ostaje da se vidi da li će plan Hercegovačkog klana sutra biti sproveden, i da li će se braća Dalton dočepati novog plijena, iako i samo ne znaju da rade šta dosadašnjom imovinom i bogatstvom koja se mjeri milionima maraka.

 

Nebojša Vukanović