palpal

Kićenje tuđim perjem

U nedostatku bilo kakvih aktivnosti, projekata i investicija svoje administracije, gradonačelnik Trebinja Laki Lučiano Petrović pokušava da se kiti tuđim perjem. Tako je nakon svečanog otvaranja „Vokela“ i „Grada sunca“, gdje je mirno statirao pored Rodoljuba Draškovića, Laki danas organizovao svečanu ceremoniju polaganja kamena temeljca za trebinjsku Palatu pravde.  Na sreću pred ministrom i evropljanima je bio smiren, grlo mu tokom govora nije bilo stegnuto i nije bilo suza u očima, kao prije par dana kada je tugovao zbog odlaska svog mentora.                             

Čitaoce treba podsjetiti da Luka Petrović nema apsolutne nikakve veze sa ovim projektom jer je projekat dogovoren i riješen za vrijeme njegovog prethodnika. Zahvaljujući prije svega Mladenu Ivaniću i Igoru Crnadku, Slavko je uspio da sa Delegacijom Evropske Unije dogovori projekat izgradnje Palate pravde na mjestu bivšeg Vatrogasnog doma. Ministar (ne)pravde Anton Kasipović namjerno je opstruisao i odugovlačio dogovorenu zamjenu nekretnina sa gradom Trebinjem, koji je sa Ministarstvom pravde RS mijenjao zemljište Vatrogasnog doma sa zgradom Okružnog suda, sve do 10-og oktobra 2016. godine i završetka lokalnih izbora. Kasipović je u dogovoru sa Lukom odugovlačio zamjenu zemljišta kako prethodna vlast ne bi mogla početi gradnju dok se lokalni izbori ne završe. Čim je Luka proglasio pobjedu na izborima, licemjerni Kasipović je odmah potpisao Rješenje i tako omogućio da se sprovede dogovoreni projekat sa EU, te danas u tandemu sa Ružicom Jukić danas uveličao Lukinu predstavu.                                                       

A šta tek reći za predsjednike sudova i tužioce koji su nabili šljemove na glavu i fluroscentne prsluke, kao da oni tobože nešto zidaju i grade, i tako izigravali pravosudne dvorske lude. Nikakve luksuzne zgrade, oprema i objekti neće pomoći Steviću, Bosiću, Puziću i ostalima trebinjskim kadijama da se poprave, pošteno i pravedno sude po zakonu, jer su oni bili i ostali glavni pokrovitelji korumpiranog nakaradnog sistema i njegovih političkih nosioca.  Njihovu pravdu može da osjeti samo sirotinja i sitni prestupnici, koje globe zbog par kilograma duvana i sitnog šverca, kako bi statističkim podacima opravdali svoju platu i postojanje.                                         

Posebno je bio (tragi)komičan predsjednik Okružnog suda u Trebinju Bojan Stević, jedan od glavnih pokrovitelja korumpiranih političara, koji je sa šljemom i prslukom lopatom prebacivao beton, pozirao pred novinarskim kamerama kao neka stara manekenka glumeći vrednicu i fizičkog radnika. Ova fotografija pokazuje da je Stević odličan glumac, i da na sličan način godinama glumi poštenjačinu držeći u tajnosti mostarske sastanke pored Bune, bliskost sa starom Službom, Čovićem, ali i brojnim vodećim političarima i odlazećim vladikom Grigorijem.

Prošla je godina i po dana od kako je došao na vlast, a da Laki Lučijano Petrović nije doveo nijednog investitora, ni domaćg ni stranog, nije ispunio nijedno obećanje niti je pokrenuo bar neki projekat u gradu i otvorio bar nekoliko proizvodnih radnih mjesta u realnom sektoru. Nema famozne obilaznice od Aleksine Međe do Gorice, nema rekonstruisanog puta od Trebinja do Ljubinja i Stoca, nema obećanih investitora, fabrika, radnih mjesta… Po starom običaju sve što je obećao tokom „meza“ kampanje je slagao i prevario birače, a pitanje je hoće li ga oni napokon kazniti. Umjesto da Trebinje bude turistička metropola i predgrađe Dubrovnika, nažalost mi sve dublje tonemo i tavorimo u mjestu, dok stotine Trebinjaca trbuhom za kruhom odlaze u Dubrovnik da nađu posao i prehrane sveoje porodice.

Pitanje je do kada će se Laki Lučiano zamajavati javnost i izvoditi predstave uz podršku dvorskih medija, kititi se tuđim perjem, i kada će napokon narodu položiti račune za svoja nedjela?

 

Nebojša Vukanović