palpal

Kazna 500 KM penzioneru jer je zakasnio u predaji mlijeka!?

Dvostruki aršini prema građanima, koji su podijeljeni na privilegovane i potlačene, vidljivi su na svakom koraku, a to potvrđuje primjer iz Nevesinja. I dok čelnici grada organizuju masovne žurke u doba pandemije i prolaze nekažnjeno, penzioneru Vladimiru Dželetoviću iz sela Odžak pored Nevesinja napisana je kazna od 500 maraka jer se zbog kontrole kvaliteta mlijeka duže zadržao u predaji mlijeka u seosku otkupnu stanicu .

Veseli penzioner je svojim starim vozilom „golf dva“ od kuće do otkupne stanice „laktofiza“,  koji je smješten u kući njegovog komšije Mileta Prodanovića, povezao tek pomuženo mlijeko svojih krava, ali se duže zadržao jer je 28-og aprila bila kontrola kvaliteta mlijeka, pa se nešto posle 20 časova vratio kući. Nažalost imao je peh da ga na dionici od nekoliko stotina metara puta od komšijine do svoje kuće sretne patrola policije pa mu je napisana kazna jer se kretao u toku policijskog časa!

Penzioner je odmah platio kaznu i nije se žalio, a imajući u vidu da je u aprilu predao mlijeko u vrijednosti 180 maraka jasno je koliko je snažan udar na ovu skromnu i poštenu porodicu ova drakonska kazna, jer će 3 mjeseca morati predavati i prodavati mlijeko kako bi je platio.

Nepravda će pojesti ovo bolesno društvo, a nažalost ovo nije jedini primjer jer su mi se javljali momci iz Zvornika i drugih dijelova Srpske koji tvrde da im je napisana kazna zbog par minuta kašnjenja u policijskom času ili što su u grupi od četvoro ljudi šetali pored Drine tokom dana.

Bilo bi dobro da pravosuđe i policija krenu sa vrha, istraže kriminalne nabavke i otuđene milione, pohapse i procesuiraju odgovorne koji su uništili državu i društvo, pa tek onda kažnjavaju penzionere i sirotinju ako malo i opravdano zakasne i uđu u policijski čas zbog radova i drugih obaveza.

 

Nebojša Vukanović