Karin i Obrovac noću

Veći dio dinarskih masiva Hrvatske, posebno dijelovi koji su do rata većinski bile naseljene Srbima i do Oluje 1995. pripadale Krajini, uglavnom su danas pusti i rijetko naseljeni. To potvrđuju i fotografije Obrovca, koji se nalazi na rijeci Zrmanji, neposrednom zaleđu i samoj ivici Jadranskog mora, koji je gotovo pust noću u ranu jesen..

Do rata u Obrovcu Srbi su činili dvije trećine stanovništva, a danas ih je jedva 10%. Ipak fotografije iz rane jeseni, kad sam bio u Obrovcu, govore da nema puno ni Hrvata, i da se stanovništvo masovno iseljava, a suvišno je govoriti kakva je demografska slika i stanje u zaleđu, oko Vojnića, Knina, Srba ili Donjeg Lapca. Iako su predjeli prekrasni, imaju odličan geografski položaj, ipak se prostor ubrzano prazni.

Čim prođe ljetna turistička sezona, pust je i Karin, malo mjesto na Jadranu, pripada opštini Obrovac, koje je karakteristično po tome da su njemu, Gornjem i Donjem Karinu, do 1991. godine bili jedina mjesta na Jadranu, od Molunta i Dubrovnika do Istre, u kome su Srbi činili većinu stanovništva. Za sve one Krajišnike koji žive daleko od rodne grude, kratak putopis i video reportaža iz Karina…

 

Nebojša Vukanović