Капитулација

Режим је капитулирао, а Додик је почео да губи компас и контролу чак и у сопственој партији. Додик је данима тврдио да ће његови посланици гласати против Извјештаја Анкетног одбора, јер је он предсједник Партије и „зна“ како ће посланици гласати, али ипак су они били суздржани, док су посланици СНСД-а Горан Јеринић и Чедо Вуковић отказали послушност великом Шефу и одбили да гласају о Извјештају Анкетног одбора. Осим Вуковића и Јеринића, и „независни папци“ су Војин Митровић и Илија Стеванчевић су одбили да гласају а били су присутни, и тако су и они, као прави мишеви, почели полако да напуштају брод који тоне.                                                     

Посланик социјалиста Недељко Милаковић је показао да је код неких припадника режима остало бар мало трагова части и образа, и да нису спремни да учествују у свим прљавим радњама. Вишемјесечни притисак огромног дијела јавности, стоичко истрајавање и храбра борба Давора Драгичевића и групе Правда за Давида приморали су бахати режим на повлачење, а иступање тужиоца Лепира и наредба о истрази убиства, а не задеса, је бијела застава која се напокон истакла изнад накарадног, бескрупулозног и охолог система који је мислио да може газити све пред собом и радити шта год хоће.                                                        

Спин о томе како су неки ботови нкоментарима на друштвеним мрежама повезивали породицу Жељке Цвијановић са овим случајем је нова режимска подвала и димна бомба која је имала за циљ да скрене пажњу јавности са дебакла и капуитулације, али грађани су се одавно навикли на већ виђене сценарије и подметања, тако да јефтини трикови Ћеранића и осталих скутоноша режима немају ефекта. Можда ће вечерас Дарко Илић бацити још неку бомбу на своју кућу, или стан имењака и побратима Дарка Ћулума, али то више нема ефекта. Часовник откуцава, и трзаји не могу промијенити стање јер ке СВЕ ГОТОВО. Лукачев најновији биједни иступ, који није вриједан коментара, само показује колико је јадан и биједан министар полиције Републике Српске.                                                                     

Одбијање послушности од стране својих посланика је велики шамар и јавно понижење за Милорада Додика, који је категорично тврдио да ће сви посланици СНСД-а и коалиције гласати против Извјештаја Анкетног одбора, и јасан је показатељ да су и најоданије присталице Вође и лажног Оца нације схватиле да је дошао крај. Остаје да се види како ће Додик да реагује,и да ли ће сјечом својих кнезова покушати да поврати пољуљани углед у Партији. Гласање непослушних показује какво је стање у СНСД-у, и зашто је Жељка кандидат, иако је Додик унапријед свјестан да је она поновни губитник.                                                                            

Наредба Окружног тужилаштва Бањалука о спровођењу истраге због сумњи да је више лица учествовало у убиству Давида Драгичевића, је велики шамар Лукачу, Додику и челницима режима, и велика побједа Давора Драгичевића и групе Правда за Давида која је након 100 дана борбе приморала институције да реагују, и покретањем Наредбе о истрази убиства показала да су челни људи полиције свјесно лагали и обмањивали јавност причом о задесу, настојећи да заташкају цијели случај. Након наредбе Окружног тужилаштва цијели врх осрамоћеног МУП-а Српске, од Лукача до Ћулума и Илића, требао би одмах да поднесе оставке и омогући да се утврди истина и казне сви починиоци, организатори, саучесници, али и особе које су опструисале истраге и вршиле тешка кривична дјела.                                               

Правда је спора али достижна. Пред челницима режима су бесане ноћи и страх од догађања народа, јер је сигурно да ће данашња капитулација и срамно гласање у осрамоћеној Народној скупштини Српске, додатно ослободити и охрабрити народ, пробудити савјест многих и масовним одзивом у суботу 7-ог јула подржати Давора да дође до правде за Давида и остале невине жртве накарадног система.

 

Небојша Вукановић