Kapitulacija

Režim je kapitulirao, a Dodik je počeo da gubi kompas i kontrolu čak i u sopstvenoj partiji. Dodik je danima tvrdio da će njegovi poslanici glasati protiv Izvještaja Anketnog odbora, jer je on predsjednik Partije i „zna“ kako će poslanici glasati, ali ipak su oni bili suzdržani, dok su poslanici SNSD-a Goran Jerinić i Čedo Vuković otkazali poslušnost velikom Šefu i odbili da glasaju o Izvještaju Anketnog odbora. Osim Vukovića i Jerinića, i „nezavisni papci“ su Vojin Mitrović i Ilija Stevančević su odbili da glasaju a bili su prisutni, i tako su i oni, kao pravi miševi, počeli polako da napuštaju brod koji tone.                                                     

Poslanik socijalista Nedeljko Milaković je pokazao da je kod nekih pripadnika režima ostalo bar malo tragova časti i obraza, i da nisu spremni da učestvuju u svim prljavim radnjama. Višemjesečni pritisak ogromnog dijela javnosti, stoičko istrajavanje i hrabra borba Davora Dragičevića i grupe Pravda za Davida primorali su bahati režim na povlačenje, a istupanje tužioca Lepira i naredba o istrazi ubistva, a ne zadesa, je bijela zastava koja se napokon istakla iznad nakaradnog, beskrupuloznog i oholog sistema koji je mislio da može gaziti sve pred sobom i raditi šta god hoće.                                                        

Spin o tome kako su neki botovi nkomentarima na društvenim mrežama povezivali porodicu Željke Cvijanović sa ovim slučajem je nova režimska podvala i dimna bomba koja je imala za cilj da skrene pažnju javnosti sa debakla i kapuitulacije, ali građani su se odavno navikli na već viđene scenarije i podmetanja, tako da jeftini trikovi Ćeranića i ostalih skutonoša režima nemaju efekta. Možda će večeras Darko Ilić baciti još neku bombu na svoju kuću, ili stan imenjaka i pobratima Darka Ćuluma, ali to više nema efekta. Časovnik otkucava, i trzaji ne mogu promijeniti stanje jer ke SVE GOTOVO. Lukačev najnoviji bijedni istup, koji nije vrijedan komentara, samo pokazuje koliko je jadan i bijedan ministar policije Republike Srpske.                                                                     

Odbijanje poslušnosti od strane svojih poslanika je veliki šamar i javno poniženje za Milorada Dodika, koji je kategorično tvrdio da će svi poslanici SNSD-a i koalicije glasati protiv Izvještaja Anketnog odbora, i jasan je pokazatelj da su i najodanije pristalice Vođe i lažnog Oca nacije shvatile da je došao kraj. Ostaje da se vidi kako će Dodik da reaguje,i da li će sječom svojih knezova pokušati da povrati poljuljani ugled u Partiji. Glasanje neposlušnih pokazuje kakvo je stanje u SNSD-u, i zašto je Željka kandidat, iako je Dodik unaprijed svjestan da je ona ponovni gubitnik.                                                                            

Naredba Okružnog tužilaštva Banjaluka o sprovođenju istrage zbog sumnji da je više lica učestvovalo u ubistvu Davida Dragičevića, je veliki šamar Lukaču, Dodiku i čelnicima režima, i velika pobjeda Davora Dragičevića i grupe Pravda za Davida koja je nakon 100 dana borbe primorala institucije da reaguju, i pokretanjem Naredbe o istrazi ubistva pokazala da su čelni ljudi policije svjesno lagali i obmanjivali javnost pričom o zadesu, nastojeći da zataškaju cijeli slučaj. Nakon naredbe Okružnog tužilaštva cijeli vrh osramoćenog MUP-a Srpske, od Lukača do Ćuluma i Ilića, trebao bi odmah da podnese ostavke i omogući da se utvrdi istina i kazne svi počinioci, organizatori, saučesnici, ali i osobe koje su opstruisale istrage i vršile teška krivična djela.                                               

Pravda je spora ali dostižna. Pred čelnicima režima su besane noći i strah od događanja naroda, jer je sigurno da će današnja kapitulacija i sramno glasanje u osramoćenoj Narodnoj skupštini Srpske, dodatno osloboditi i ohrabriti narod, probuditi savjest mnogih i masovnim odzivom u subotu 7-og jula podržati Davora da dođe do pravde za Davida i ostale nevine žrtve nakaradnog sistema.

 

Nebojša Vukanović