palpal

Kakve novine, takva i premijerka

Cvijanovicka Narodne.jpg

Kakve novine, takva premijerka

Prva dama naše Vlade obratila se javnosti intervjuom u tzv „Narodnim novinama“. To je najveće smeće i najcrnji tabloid koji se pojavio na ovim prostorima, pa činjenica da se premijerka u važnom i prelomnom trenutku za njenu Vladu obraća naciji u papirnom žutom smeću i truležu možda najbolje pokazuje kakva nam je Vlada, država i premijerka. Svako onaj ko bar malo drži do sebe, a da ne govorimo o premijeru neke države ili entiteta, nikada ne bi dao bilo kakvu izjavu a ne intervju za gomilu najcrnje i najprljavije štampe koja najgorim gebelsovim metodama kontaminira javni prostor.

U gomili gluposti i besmislica koju je po ko zna koji put ponovila, jedino vrijedno pomena je njeno otvoreno priznanje da će uskoro doći do rekonstrukcije njene tužne Vlade. Željka kaže da ministri ne rade ujednačeno i da su se neki umorili, što je jasna potvrda da bi uskoro moglo doći do rekonstrukcije njene Vlade. Skoro pa je nemoguće pronaći adekvatna zamjene za harizmatičnog Danu Maleševića, elokvetnog Predraga Gluhakovića, energičnog Steva Metuzalema Mirjanića, ili tragikomične karikature poput Dragana Bogdanića, Petra Đokića il izgubljenog Zlatana Klokića.. Teško će se više igdje ikada na ovim prostorima okupiti ovakva ekipa neznalica, grabljivica, demagoga, mediokriteta i prevaranata, i koliko god se trudila Željka teško da može napraviti goru Vlade od postojeće.

Jedina nedoumica je da li će Dodik uspjeti da na vrijeme kupi još nekog poslanika u Narodnoj skupštini, pa da već na jesen poslije odmora nabijeg nogom u zadnjicu Marka Pavića, izbaci ga iz vlasti i veći dio DNS-a prevede u SNSD tjerajući ih da zabiju nož u leđa svom mentoru. DNS je proteklih godina narastao kupeći razni otpad i smeće koje je napuštalo razne stranke tražeći bolje namještenje i veću funkciju, i ne treba imati nimalo sumnje da bi se Pavićeva stranka u trenutku raspala kao kula od karata ako bi izgubila vlast, i da bi stotine konformista preko noći prešlo u tabor „crvenih“ ako Dodik bude imao hrabrosti da prije izbora uđe u konačni obračun sa Pavićem.

Bilo koja opcija da se desi, ili da Cvijanovićka pretumba i reciklira trenutni kabinet, ili da Dodik napravi vlast bez DNS-a, neće se nažalost dogoditi ništa novo i dobro građanima Srpske. Poslije Robnih rezervi i Alumine, i Javna ustanova „Gerontološki centar Slatina“ otišla je u stečaj, baš kao i cijela opština Bileća sve sa novom zgradom od 3,5 milona koju je načelnik Aleksić doveo do kolapsa.. Jedno po jedno preduzeće, ustanova i opština odumiru, i samo je pitanje dana kada će se cijeli nakaradni sistem urušiti kao kula od karata, jer je iscijeđen do poslednje kapi i marke. Republika Srpska me podsjeća na čovjeka koga je zatrpala lavina, i kome prvo od hladnoće odumiru ruke, noge i periferni organi jer se krv povlači pokušavajući da održi temperaturu i spasi vitalne organe prije konačne smrti.

Umjesto odgovora na nestajanje jednog po jednog preduzeća i ustanove u stečaju, odumiranja naroda i Republike, premijerka zabavlja dokone i zbunjene izlizanim pričama o izdajnicima i „patriotima“, dok narod ko narod, samo ćuti i gleda…
Pitanje je ima li kraja ovom nesvitanju, i hoće li napokon i nama nekada bar na trenutak da svane, i grane sunce svjetlosti, pravde i slobode.

Nebojša Vukanović