palpal

Kakva je uloga Branislava Okuke u sukobu Dodika i Lukača

Ko je Branislav Okuka, jedan od Dodikovih ljudi iz sjene koji podmuklo rovari, najviše po Hercegovini! Ko je lažni bezbjednjak i samozvani ekspert, velika bruka i sramota koja se lažno iz Beograda predstavlja kao nekakva Čast otadžbine, i kakva je njegova uloga u sukobu Milorada Dodika i Dragana Lukača?

Jedan od Dodikovih „eksperata“ i savjetnika čije ime se ne nalazi na zvaničnim spiskovima zaposlenih u njegovom kabinetu je Branislav Okuka, prijeratni konobar i aktuelni predsjednik Izvršnog odbora „Udruženja Čast Otadžbine“ iz Beograda. Okuka je u ratu bio komandant Osmog odreda Specijalne policije na Ilidži, da bi poslije rata postao najveća podrška režimu Milorada Dodika, sa ulogom da za sinekuru javno napada, diskredituje i zastrašuje njegove protivnike i članove opozicije.

Za svoju neslavnu poslijeratnu ulogu i prljave poslove kao nagradu je dobio formalno zaposlenje u Rudniku i termoelektrani Gacko, gdje prima visoku platu, iako sa porodicom živi i radi u Srbiji, i jedan je od mnogih Dodikovih ulizica i članova Partije koji dobijaju visoke plate u javnom sektoru, a nikada ne dolaze na posao.


Od prijeratnog konobara, Okuka je napredovao do poslijeratnog potrčka Mome Mandića u Privrednoj banci Sarajevo, potom vozača u Akademiji za bezbjednost i diplomatiju u Beogradu, i na kraju do „savjetnika“ srpskog člana Predsjedništva, koji je prisutan na mnogim zvaničnim sastancima. Na funkciju stratega-savjetnika, Okuku je instalirao Dodikov kum Veljko Vukelić iz Inđije, prije toga ga isturivši u RITE Gacko da kontroliše tokove novca, te razmišljanja i planove šefa SNSD-a.

Iako ga u bezbjednosnim krugovima u Srbiji smatraju bezveznjakovićem, Okuka je u Republici Srpskoj uspio da se nametne kao osoba koja iz sjene kontroliše načelnike opštine Gacko Ognjena Milinkovića i Foče Milana Vukadinovića, a uspio je i da političkim vezama sa Dodikom svog prijatelja Aleksandra Kovača instalira za direktora Nacionalnog parka Sutjeska.


Iako ne može proći ljekarski pregled zbog zdravstvenih problema, Okuka ne krije ambicije da zamijeni Dragana Lukača na mjestu ministra unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srpske. Uoči nedavnih hapšenja, procurila je informacija do Lukača da upravo Branislav Okuka i direktor policije Siniša Kostrešević stoje iza pokušaja „skidanja“ glave Draganu Lukaču, i ako Dodik i ekipa ne uspiju u naumu Okuka i družina bi mogli biti u velikom problemu.

Okuka je veoma aktivan i na nivou „mrskih“ zajedničkih organa Bosne i Hercegovine, gdje zajedno sa Ristom Zarićem pokušava da „ovlada“ OSOM, prepakovanom UDBOM, a već duže vrijeme pokušava se nametnuti i direktoru SIPA Darku Ćulumu sa namjerom da crpi informacije oko istraga, ali mu to još uvijek nije pošlo za rukom.


Dodiku pored njegovih eksperata, bezbjednjaka i savjetnika poput Galijaševića, Perišića, Kovačevića, Okuke i sličnih zaista nisu potrebni neprijatelji. I dok većinu onih koji su prošli ili još uvijek prolaze kroz Dodikove kabinete krasi ekstremno poltronstvo i manjak bilo kakvih sposobnosti i vještina, Okuka je agresivno ušao u tokove novca, kontrolu načelnika opština, ali i unutarstranačke sukobe u SNSD-u. Poznato je da on, kao mentor Srđana Milovića, stoji iza pokušaja smjene Luke Petrovića u Elektroprivredi Srpske i da mu je namjera da na njegovo mjesto postavi upravo Srđana Milovića, a zadatak mu je i da oslabi uticaj osovine šura-zet, Luke Petrovića i Iliju Tamindžiju u Hercegovini, koji su sve stavili pod svoju šapu.

Sukobi u SNSD bukte na svim nivoima, a pitanje je dana kada će to prerasti u otvoreni rat između frakcija, kumova, savjetnika i dojučerašnjih potrčkala, koji su svjesni i shvataju da je sve izvjesniji pad režima Milorada Dodika, i da je to njihova nova šansa da se pilatovskim pranjem ruku ponovo domognu vlasti i moći, ali im to neće poći za rukom.

 

Nebojša Vukanović