Kako su miševi proglodali tunel za Plat – Feljton o ispiranju HET-a (2)

HET Geosonda krpljenje tunela za Plat.jpg

Kako su miševi proglodali tunel za Plat – Feljtona o ispiranju HET-a (2)

Opasne nemani, genetski modifikovani miševi, puhovi i krtice, uvalili su se i jedu tunel za vodu koji ide od brane Gorice do Plata i HE Dubrovnik 2. Zbog toga HET često mora da izdvaja ogromne sume novca i angažuje specijalizovane dvorske firme kako bi se zakrpile rupe. Tunel za Plat je omiljena perionica za pranje i izvlačenje novaca iz Hidroelektrana na Trebišnjici, pa se ne treba čuditi što je HET ovog mjeseca potpisao Ugovor sa firmom „Geosonda D.O.O“ iz Zenice, kao nosiocem Konzorcijuma injekcionih radova na dovodnom tunelu do HE Dubrovnik 2. Vrijednost radova je nešto veća od 700 000 maraka (598 100,22 KM bez PDV-a) a rok za izvođenje radova krpljenja tunela je svega 18 radnih dana. To znači da će zenička Geosonda, u partnerstvu sa „Ibis inženjering D.O.O“, svaki radni dan u tunelu izvesti radove vrijedne 39 000 maraka!?

Možda bi rukovodstvu HET-a bilo bolje da umjesto krpljenja tunela angažuje radnike koji bi izvršili deratizaciju, jer čudni miševi opasno jedu armirani beton u tunelu. O tome govori i podatak da je ovo čak 5 put u poslednjih 5 godina da HET troši stotine hiljada maraka na injekcione radove i krpljenje jednog te istog tunela. Još uoči opštih izbora 2010. godine HET je izdvojio 300 000 maraka na injektiranje i krpljenje tunela za Plat, i mnogi su očekivali da je ovaj „problem“ trajno riješen. Ipak radovi se od tada stalno ponavljaju, i sve su češći i skuplji.

Uoči lokalnih izbora 2012. godine (Ugovor o dodjeli posla 25.6.2012.objavljen u Službenom glasniku BiH na strani 221) posao krpljenja tunela vrijedan 361 630,66 KM bez PDV-a dobila je firma „Konstruktor inženjering D.O.O Bileća“. Nakon toga 13.10.2015. kao jedini ponuđač izrade injekcione zavjese i injekcionih radova na HE Dubrovnik 2 posao vrijedan 325 942,22 KM bez PDV-a, dobila je grupa ponuđača Geosonda konsolidacija A.D. Podgorica i Herc gradnja D.O.O iz Trebinja.

Gotovo u isto vrijeme, 23.9.2015. godine direktor HET-a Gordan Mišeljić prihvatio je ponudu da preduzeće „Geosonda D.O.O“ iz Zenice izvede radove na dovodnom tunelu HE Dubrovnik radi sprečavanja gubitka vode vrijedne 541 078,65 KM bez PDV-a. Poslije samo 6 mjeseci, 11.3.2016. godine, čestiti direktor HET-a Gordan Mišeljić potpisao je sa Geosondom iz Zenice još jedan Ugovor o radovima na dovodnom tunelu HE Dubrovnik 2 radi sprečavanja gubitka vode vrijedan identičnih 541 078,65 KM bez PDV-a. Prosto je nemoguće da jedna te ista firma u razmaku od samo pola godine dobije od HET-a dva ista posla koja su u fening identične vrijednosti. Šlag na torti je podatak da je sve Ugovore pripremio Veselin Krunić, dugogodišnji blizak saradnik i bivši šef kabineta Luke Petrovića.

Postavlja se logično pitanje kakvi su to miševi i krtice napale armirano-betonski tunel, pa svake godine HET troši između između pola i milion maraka na krpljenje betonske obloge. Više je nego očigledno da miševi ne mogu pojesti armirane betonske obloge koje su pod velikim pritiskom vode, već da neki drugi opasni miševi na perfidan način grickaju i tunel, i HET i cijelu Hercegovinu i Republiku Srpsku. Laki lučijano Petrović i njegova ekipa dobro znaju da je veoma teško provjeriti količinu i vrijednost radova u zatvorenim tunelima kada se kroz njih pusti voda pod pritiskom, zarobili su sve institucije da se ne bi bavile njihovim organizovanim kriminalom, pa zbog toga konstantno štampaju naduvane fakture i izvlače ogromne količine novaca u svoje, partijske i privatne džepove.

Ovim Ugovorima i činjenicama suvišan je svaki komentar, jer je više nego očigledno da rukovodsto HET na nevjerovatno drzak, beskrupulozan i bezobrazan način pljačka HET i cijelu Hercegovinu, i da se u namještenim poslovima samo na tunelu za Plat izvlače milioni maraka. Postavlja se samo pitanje zašto policija i pravosuđe uporno ćuti, i zašto niko ne pokušava da provjeri podatke koje smo iznijeli u u bezbroj navrata do sada?

Sutra: Nastavak pljačke vijeka i kako se eliminišu firme na iz tenderima

Nebojša Vukanović