palpal

Kako su Dodik i RTRS reagovali na povlačenje MMF-a

foto udba.jpg

Kako su Dodik i RTRS reagovali na povlačenje MMF-a

Vijest da MMF neće uskoro isplati dogovorena sredstva očito je pogodila i snažno uzdrmala režim u Republici Srpskoj, a to je pokazala i sinošnja vandredna emisija „Specijal“ na lažnom Javnom servisu vladajuće stranke. Ponavljanje je majka znanja, pa ispiranje mozga gledocima u medijskoj centrifugi ne smije ni na trenutak da prestane. Zbog toga su dežurni dvorski analitičari i para-udbaši ponovo širili strah od imaginarnog neprijatelja koji ugrožava Republiku Srpsku, i gledaoce zabavljali novim pričama o obojenim revolucijama, nasilnim demonstracijama, teorijama zavjere kojima se suprostavljaju jaki i hrabri lideri poput Milorada Dodika. U emisiji naravno nisu ni pomenuti brojni ustupci na koje je u Pismu namjere MMF-u pristala Željka Cvijanović već su ponovljene besmislice o Sorošu, opoziciji i zapadu iako je sam Nikola Špirić nedavno potvrdio da Dodik i tzv „RTRS“ lažu i da nisu tačne njihove ranije tvrdnje da su strane službe pomogle opoziciji u organizaciji protesta.

Više je nego očigledna velika nervoza i strah u vladajućim strukturama jer su svjesni da i sa kreditom MMF-a ne bi mogli pokrpiti budžetske rupe već samo kupiti vrijeme do izbora. Odluka MMF-a da odloži isplatu novih kredita mogla bi izazvati haos i kolaps sistema, a kašnjenje invalidnina, plata, penzija i naknada moglo bi natjerati gladni narod da prestane da ćuti i masovno izađe na ulicu tražeći krivca za svoju tešku situaciju. Željezničari, poljoprivrednici prosvetni i zdravstveni radnici, te brojne druge ugrožene kategorije stanovništva već mjesecima najavljuju i odlažu proteste jer država nije ispunila svoje obaveze. Vlada dugo vremena ubjeđuje brojne povjerioce kojima duguje stotine miliona maraka (samo Univerzitetska bolnica u Banjaluci ima više od 200 000 000 maraka neplaćenih obaveza) da se još malo strpe i sačekaju sredstva od MMF-a kako bi naplatili svoja potraživanja. Većina je slušala i čekala jer su namještene poslove uglavnom i dobili zahvaljujući bliskosti sa režimom, ali vjerovatno da će sada strpljenje da popusti a Vladu i njen šupalj budžet zapljusnuti talas tužbi i zahtjeva za prinudnom naplatom.

Za režim neosnovani napadi oduvijek je bio najbolja odbrana. Strahujući od sve većeg nezadovoljstva nezaposlenih, boraca, penzionera, poljoprivrednika, preduzetnika i drugih obespravljenih kategorija stanovništva, Dodik i njegova para-udba smatraju da je najbolje da opet prvi udare i zastraše narod pričom o navodnoj ugroženosti Republike Srpske i pritiscima mrskih stranaca i zapada, te optuže opoziciju da je ona kriva za krah i trenutno teško stanje. Na taj način pokušavaju da skrenu pažnju sa krivca i problema, i nastoje da preduprijede nove proteste plašeći građane da će postati saočesnici neprijatelja koji ugrožava Srpsku ako gladni izađu na ulicu. Zato je sinoć Dodik kroz usta Galijaševića i Ćeranića poručio da se protiv Republike Srpske vodi „hibridni rat“, i da opozicija i stranci finansijskim iscrpljivanjem, sprečavanjem isplate ruskog klirinškog duga i sredstava od MMF-a, žele da oslabe „jakog lidera“. Raduna i Cvijanovića Dodik je doveo na lažni „javni servis“ kako bi ga dodatno približili Vučiću tvrdeći da su skupa na udaru zapada, i da su protesti građana zbog rušenja Savamale povezani sa opozijom u Banjaluci. Bez obzira na ogromne količine smeća i laži kojima tzv „RTRS“ i režimski mediji svakodnevno kontaminiraju javni prostor i truju gledaoce, svima je odavno jasno da je otuđeni režim jedini krivac što se Republika Srpska nalazi na ivici ambisa.

Bez obzira koliko gledalac ima jak želudac, teško je svariti sve izgovorene besmislice i gluposti režimskih udvorica, od Cvijanovićevih tvrdnji da je Crna Gora slobodna država koju želi da pokori NATO a Milo se tome stoički suprostavlja, do priče o jakim regionalnim liderima kojima masoni, bankari, NATO i Soroš ne mogu ništa. Jedina stvar vrijedna pomena koja se mogla primijetiti je strah. Režim se ne boji ni zapada, ni Soroša, ni bankara, ni teorija zavjere već gladnog, poniženog i obespravljenog naroda koji je počeo da se budi. Bili sujevjerni ili ne, ali povrijediti nogu na dan kada MMF povuče odluku o kreditu mnoge bi zabrinula!

Nebojša Vukanović