Kako su Dodik i Rajko Vasić 1999. zabranjivali emitovanje programa RTS-a u Srpskoj

Vasic Dopis Vlada 3.jpg

Kako su Dodik i Rajko Vasić 1999. zabranjivali emitovanje programa RTS u Srpskoj

Milorad Dodik prisustvovao je obilježavanju 18 godina od početka agresije NATO-a na Srbiju, a domaća javnost nažalost je dobrim dijelom zaboravila kakvu su ulogu on i njegova Vlada imali u proljeće 1999. godine. Dodik je uz pomoć tenkova NATO-a postao premijer 1998. i zbog toga je na početku bombardovanja morao da sluša i vrati dug svojim mentorima na zapadu. Da se u tim teškim vremenima Vlada Republike Srpske ponašala čudno i često zabijala nož u leđa braći sa druge strane Drine svjedoči i uredba kojom je tadašnji ministar informisanja u Dodikovoj Vladi Majko Vasić svim televizijama u Republici Srpskoj zabranio da prenose i reemituju program Radio-televizije Srbije! Odluku je donijela Nezavisna komisija za medije Republike Srpske, što je izazvalo ogorčenje javnosti i novinara. Pored zabrane prenošenje vijesti i priloga RTS-a, ministar Vasić zabranio je televizijskim kućama da izvještavaju i prate stranačke aktivnosti, konferencije za štampu i izjave političara, sa obrazloženjem da Vlada stavlja moratorijum na stranačke aktivnosti kako bi se spriječila polarizacija društva!?

Predsjednik Udruženja novinara Republike Srpske 1999. godine Branislav Božić uputio je Dopis vladinoj Komisiji za medije u kome je izrazio negodovanje zbog odluke da se lokalnim televizijskim stanicama u Srpskoj zabrani reemitovanje programa RTS-a, te pokušaje da se administrativnim mjerama pokuša izvršiti cenzura medija i pritisak na javno mjenje. Božić poručuje da nikakve cenzure ne mogu zaustaviti informaciju, te posebno naglašava neprincipjelnost jer vladina Komisija nije zabranila emitovanje programa vodećih svjetskih televizijskih kuća čije su države izvršile agresiju na Srbiju!

Nakon što je naredio da se prekine preuzimanje vijesti RTS-a, ministar informisanja Rajko Vasić prijetio je neposlušnim novinarima i medijima koji nisu bili pod njegovom i Dodikovom kontrolom. Tako je 29-og marta 1999. gostujući u programu Srpske radio-televizije (iz koje je kasnije nastao RTRS) Vasić zaprijetio pojedinim privatnim televizijama da će im blokirati opremu i oduzeti dozvole za rad ukoliko se ne budu pridržavali njegovih gebelskih uredbi, i ako nastave da snimaju proteste građana koji su se okupljali širom Srpske kako bi pružili podršku braći sa one strane Drine. Glavni urednici medijskih kuća nisu poklekli pred prijetnjama i Vasiću su uputili oštar protest zbog mjera kojima se pokušava zavesti oštra cenzura. Tako je glavni urednik BNTV Vlado Trišić u Dopisu Rajku Vasiću 30.3.1999. odbacio optužbe da BNTV podstiče nasilje, i pita se zbog čega ministru informisanja smeta izvještavanje sa protesta bijeljnskih studenata koji su izašli na ulicu kako bi izrazili protest protiv bombardovanja Srbije, i da li treba zatvrati oči pred događajima i činjenicama, što nije ni profesionalno ni patriotski. Trišić se takođe pita Vasića da li mu smeta što BNTV prenosi neke emisije RTS-a, i smatra li da o bombardovanju bolje izvještavaju novinari iz Londona, Pariza, Vašingtona?

U Arhivi Republike Srpske može se pronaći još mnogo dokumenata koji pokazuju kakav su odnos Milorad Dodik i njegova Vlada imali prema Srbiji i SR Jugoslaviji u teškim vremenima tokom NATO agresije i bombardovanja. Dodik je morao da vrati dug NATO-u, na čijim je tenkovima došao na vlast godina dana prije početka bombardovanja Srbije, i zbog toga je na početku agresije na SRJ dozvolio da televizije u Republici Srpskoj prenose vijesti CNN-a i BBC-a, ali mu je smetalo izvještavanje RTS-a i beogradskih televizija. Po nalogu svojih zapadnih mentora Dodik je preko ministra informisanja Rajka Vasića vršio pritisak na medije u Republici Srpskoj da ne prate proteste građana i ne prenose program RTS-a, te da bojkotuju sve aktivnosti stranaka i političara koji su izražavali protest i nezadovoljstvo zbog bombardovanja. Cilj je bio da se selektivnim informisanjem smanji nezadovoljstvo građana Srpske kako vojnici NATO-a i SFOR ne bi eventualno imali neke neprijatnosti.

Naš narod nažalost često ima jako kratko pamćenje i brzo zaboravlja važne činjenice. Ponašanje Dodika, Rajka Vasića i ostalih ministra tokom NATO agresije pokazuje o kakvim se patriotama radi. Pragmatično prilagođavanje i manipulacija narodom koji ima kratko pamćenje omogućila mu je da poslije dugih 18 godina i dalje bude na vlasti, a demografski, finansijski i privredni slom Srpske pokazuju kakvi su rezultati njegove duge vladavine.

Nebojša Vukanović