Како су Британци јачали капацитете МУП-а Српске?

   Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач разговарао је данас са амбасадором Велике Британије у БиХ Едвардом Фергусоном (Edward Ferguson) о заједничким пројектима амбасаде Велике Британије у БиХ и Министарства унутрашњих полсова Републике Српске. Они су посебно истакли значај пројекта „Јачање капацитета криминалистичко-обавјештајних система и полиције вођене обавјештајним радом у државним и ентитетским полицијским агенцијама“ (2016-2020) у оквиру којег је одржана и прва конференција на којој су учествовали представници свих полицијских агенција у БиХ.Министар Лукач и амбасадор Фергусон су разговарали и о потреби још интензивније сарадње на пољу борбе против тероризма, а све у циљу што успјешнијег дјеловања полицијских агенција.                          

   Ово је вијест са сајта МУП-а Српске објављена 13.2.2017. године након састанка министра Драгана Лукача са британским амбасадором Едвардом Фергусоном, на коме се раговарало о успјешној сарадњи и добрим односима МУП-а и Владе Српске са Великом Британијом. Чињеница да су прије само годину дана владини пријатељи и савезници Британци „јачали криминалистичко-обавјештајне капацитете МУП-а Српске“, обучавали и опремали нашу полицију, а да сада режим пласира лажне спинове како неки енглески обавјештајци подривају и руше власт, најбоље говори о лицемјерству и безобразлуку режима. Како је могуће да  су прије само годину дана Британци били наша браћа и савезници који опремају и јачају капацитете МУП-а Српске, а да су данас ти исти људи завјереници који тобоже насилно руше народну власт?                                                    

    Режим не бира средства да манипулише својим грађанима, стално шири страх и измишља стране и унутрашње непријатеље како би друштво држао у сталној вандредној ситуацији и скретао пажњу са нагомиланих проблема, прије свега пропуста у истрази нерјешеног убиства Давида Драгичевића. То је њихова стална одлика, и не треба се чудити ако до октобра на РТРС-у угледамо и обавјештајце из Буркине Фао и Сао Томеа како се илегално пребацују до Бањалуке, пријестонице балканског раја, како би реализовали теорије завјере и помогли рушење народне власти.                                                                             

Проблем је у режимским синекурама, лажним интелектуалцима и аналитичарима, прије свега у Београду, који за шаку сребрењака плаше свој народ измишљеним непријатељима, изазивају подјеле и продубљују сукобе умјесто да буду искрени и кажу да је узрок свих проблема бахата и неодговорна власт која је опљачкала и задужила свој народ, а сада измишља теорије завјере како се не би говорило о сиромаштву, исељавању, пљачкама, пропасти банака, Алумини… Скуп је отворио и организовао шеф Представништва Републике Српске у Београду Млађан Цицовић, па је јасно у којим се кухињама крчкала забринутост лажних аналитичара и интелектуалаца за британске обавјештајце, и који након синекура апелују на опозицију да не буде марионета у рукама странаца. Стара народна пословица каже да ставити образ под задњицу често није лијепо, али је корисно!

 

Небојша Вукановић