Kako su Britanci jačali kapacitete MUP-a Srpske?

   Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač razgovarao je danas sa ambasadorom Velike Britanije u BiH Edvardom Fergusonom (Edward Ferguson) o zajedničkim projektima ambasade Velike Britanije u BiH i Ministarstva unutrašnjih polsova Republike Srpske. Oni su posebno istakli značaj projekta „Jačanje kapaciteta kriminalističko-obavještajnih sistema i policije vođene obavještajnim radom u državnim i entitetskim policijskim agencijama“ (2016-2020) u okviru kojeg je održana i prva konferencija na kojoj su učestvovali predstavnici svih policijskih agencija u BiH.Ministar Lukač i ambasador Ferguson su razgovarali i o potrebi još intenzivnije saradnje na polju borbe protiv terorizma, a sve u cilju što uspješnijeg djelovanja policijskih agencija.                          

   Ovo je vijest sa sajta MUP-a Srpske objavljena 13.2.2017. godine nakon sastanka ministra Dragana Lukača sa britanskim ambasadorom Edvardom Fergusonom, na kome se ragovaralo o uspješnoj saradnji i dobrim odnosima MUP-a i Vlade Srpske sa Velikom Britanijom. Činjenica da su prije samo godinu dana vladini prijatelji i saveznici Britanci „jačali kriminalističko-obavještajne kapacitete MUP-a Srpske“, obučavali i opremali našu policiju, a da sada režim plasira lažne spinove kako neki engleski obavještajci podrivaju i ruše vlast, najbolje govori o licemjerstvu i bezobrazluku režima. Kako je moguće da  su prije samo godinu dana Britanci bili naša braća i saveznici koji opremaju i jačaju kapacitete MUP-a Srpske, a da su danas ti isti ljudi zavjerenici koji tobože nasilno ruše narodnu vlast?                                                    

    Režim ne bira sredstva da manipuliše svojim građanima, stalno širi strah i izmišlja strane i unutrašnje neprijatelje kako bi društvo držao u stalnoj vandrednoj situaciji i skretao pažnju sa nagomilanih problema, prije svega propusta u istrazi nerješenog ubistva Davida Dragičevića. To je njihova stalna odlika, i ne treba se čuditi ako do oktobra na RTRS-u ugledamo i obavještajce iz Burkine Fao i Sao Tomea kako se ilegalno prebacuju do Banjaluke, prijestonice balkanskog raja, kako bi realizovali teorije zavjere i pomogli rušenje narodne vlasti.                                                                             

Problem je u režimskim sinekurama, lažnim intelektualcima i analitičarima, prije svega u Beogradu, koji za šaku srebrenjaka plaše svoj narod izmišljenim neprijateljima, izazivaju podjele i produbljuju sukobe umjesto da budu iskreni i kažu da je uzrok svih problema bahata i neodgovorna vlast koja je opljačkala i zadužila svoj narod, a sada izmišlja teorije zavjere kako se ne bi govorilo o siromaštvu, iseljavanju, pljačkama, propasti banaka, Alumini… Skup je otvorio i organizovao šef Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađan Cicović, pa je jasno u kojim se kuhinjama krčkala zabrinutost lažnih analitičara i intelektualaca za britanske obavještajce, i koji nakon sinekura apeluju na opoziciju da ne bude marioneta u rukama stranaca. Stara narodna poslovica kaže da staviti obraz pod zadnjicu često nije lijepo, ali je korisno!

 

Nebojša Vukanović