palpal

Kako se HET dovodi u red

Uprava HETa.jpg

Kako se HET dovodi u red

Da bi se Uprava Hidroelektrana na Trebišnjici lako mogla disciplinovati i dovesti u red pokazuje njihove promjene u ponašanju poslednjih mjeseci. Poput dresiranih životinja u Pavlovljevom eksperimentu, koje refleksno reaguju na neki stimulans, tako je i Uprava HET počela refleksno da reaguje nakon mojih tekstova i konferencija za novinare.
Tako su se prošlog mjeseca, nakon mog teksta o ogromnim novcima koje je HET „bacio“ na navodno premazivanje ribnjaka i stabilizaciju betona u Mirotinju, oglasili preko komičnog direktora HE 1 Nikole Tubića koji je na lokalnim dvorskim portalima pokušao da opravda radove na ribnjaku. Uz prateće fotografije, koje valjda čitaoca treba da uvjere kako se nešto radilo, šaljivi Tubić tvrdio je da se skupim premazivanjem betona tobože produžava životni vijek ribnjaka, što je besmisleno jer beton nije papir pa da se čuva premazivanjem, a svake godine na ribnjaku na razne izmišljene poslove i zlatne wc šolje pere se ogroman novac sa kojim bi se lako mogli napraviti novi ribnjaci.

Poslije konferencije za novinare i dokumentovane Krivične prijave koju smo podnijeli Okružnom tužilaštvu u Trebinju, zbog niza spornih tendera i 15 miliona maraka koji su bačeni na navodno krpljenje rupa u tunelima, Uprava HET-a juče je pozvala novinare da im se pohvali kako su uspješno završeni radovi na sanaciji tunela prema Platu. U HET-u su time potvrdili istinitost mojih tvrdnji da je na radovima angažovana firma „Geosonda“ iz Zenice i da je samo u poslednjih nekoliko sedmice potrošeno 600 000 maraka, ali nisu rekli ni riječi o ostalim Ugovorima i radovima koji su izvedeni u poslednje 3 godine. Okrivljeni članovi Uprave HET-a nedeljama su uporno ćutali o Krivičnoj prijavi, a onda su poturili nekog potpuno nebitnog u cijeloj priči kako bi se preko njega pokušali opravdati pred javnosti. Ne reba sumnjati da bi svi direktori bili ispred tunela, slikali se i davali izjave se radi o nekom poštenom poslu i tenderu, ali pošto su svjesni koliko su šuplji i da sam sve zloupotrebe dokumentovao poslali su mladog novog radnika HET-a da ih pokuša koliko-toliko oprati u javnosti.

Nakon niza tekstova o namještenim tenderima, Uprava HET-a na vandrednom sastanku odlučila je da promijeni način namještanja poslova, pa su podređenim naredili da promjene dosadašnju praksu,pa se na namješteni tender više ne prijavljuje samo jedna firma, što je bila praksa do sada, već ubuduće treba nastojati da bude i više „pratioca“ koji će se fiktivno prijavljivati sa nešto većim ponudama kako bi pokušali zamaskirati dogovorenu nabavku.

Sigurno je da će Uprava HET-a u narednom periodu biti sve opreznija, i da će se truditi da promijeni dosadašnju praksu i na zamršeniji i komplikovaniji način izvlači novac iz Javnog preduzeća jer su svjesni da se prati svaki njihov poslovni poduhvat.

Ukoliko se pisanjem tekstova na portalu mogu izazvati krupne promjene i ponašanju i poslovanju Uprave HET-a, onda ne treba ni sumnjati za koliko brzo bi se disciplinovali i zaveo red u HET-u i ostalim javnim preduzećima kada bi se na izborima dobio legitimitet, politički uticaj i moć od građana.

Linkovi o refleksim reakcijama Uprave HET-a:

– http://www.nebojsavukanovic.info/node/1626
– https://trebinjelive.info/2017/06/02/remontom-tunela-za-he-dubrovnik-smanjeni-gubici-i-povecana-vodoizdrzivost/
– http://nebojsavukanovic.info/node/1634
– http://trebinjedanas.com/content/mrestili%C5%A1tu-mirotinj-produ%C5%BEava-se-%C5%BEivotni-vijek

Nebojša Vukanović