Kako sam dospio u liturgiju i besjede

Ove nedelje u hramovima širom Trebinja, vjerujem cijele Hercegovine i Eparhije, bio sam tema besjeda sveštenika tokom svete liturgije. Sveštenici su prepričali pismo podrške vladici Grigoriju, koje su ranije potpisala i objavila 53 sveštenika, igumana i monaha hercegovačke Eparhije, te pozvali vjernike da me ne čitaju i ne slušaju jer sam tobože opasan neprijatelj Crkve i naroda!?

Nakon velikog vandrednog sastanka koji je održan u Eparhijskom domu, na kome se okupilo cjelokupno sveštenstvo Eparhije i  vladikini bliski saradnici, napisano je pismo podrške Grigoriju te osmišljen cijeli spektar aktivnosti, mjera i udara sa ciljem da se diskreditujem i predstavim kao nečiji eksponent, neprijatelj Crkve i naroda! Svještenici su nakon nakon liturgije u razgovoru sa iznenađenim vjernicima isticali kako sam veoma opasan i svojim pisanjem nanosim veliku štetu Crkvi jer vješto koristim medije i polu-informacije, te najavili da će o meni još detaljnije govoriti na slavama koje dolaze…

Iskreno, ni najmanje ne zamjeram sveštenstvu jer znam da moraju poslušati episkopa, a čak sam im zahvalan na masovnoj promociji.Jedino me zaboljela javna prozivka i tvrdnje iz eparhijskog Saopštenja da sam „nečastivi“, što će reći sotona, i da je ono što radim i pišem „djelo nečastivog koji želi da smuti, zbuni i sablazni narod..“ (link http://eparhija-zahumskohercegovacka.com/?p=34460 ). Već duže vremena se u Hercegovini osjećam kao 13 odbačeno prase, a nakon najnovijih crkvenih besjeda i etiketiranja „nečastivim“,  u trenutku sam se sjetio Salmana Ruždija, na koga je iranski ajatolah Homeini bacio fetvu i pozvao na linč jer je objavio „Satanske stihove“ u kojima se Homeini prepoznao..

Zašto je istina tako opasna za hercegovačkog vladiku pa je spreman nazvati neistomišljenike đavolima, sotonama, neprijateljima Crkve, naroda i države jer otvoreno i dokumentovano ukazuju na neke probleme i greške koje se ne bi smjele ponavljati? Sve i da griješim, a Grigorije svojim ponašanjem pokazuje da sam u pravu, zar ne bi upravo vladika umjesto plahovitosti trebao pokazati smirenost i toleranciju?Zašto vladika baca vreli oganj na svakog ko se usudi da o njemu i njegovom čudnom ponašanju nešto kaže i napiše, a nažalost neki od napadnutih, poput pokojnog novinara Radivoja Gutića i Nikole Sekulovića,  više nisu među nama? Da li svojim besmislenim konstrukcijama i teškim uvredama Grigorije i njegovi saradnici meni stavljaju metu na čelo i podstiču  fanatike ograničenog uma na akciju, jer iovako ne pamtim kada sam došao u Trebinje a da mi neko nije nešto dobacio, zaprijetio, oštetio vozilo, nazvao me izdajnikom, janjičarom, Bakirovom poturicom… Ako sam ja najveći problem i neprijatelj Crkve, onda ona ne treba da brine i može biti spokojna jer će sve probleme lako riješiti.

Da je Grigorije dobro uzdrman i u velikoj panici, osim pritiska na sveštenike i čudnog ponašanja pokazuje i tekst Rajka Vasića koji tvrdi da ništa nije slučajno, i da sam ja tobože eksponent BIE i struktura iz Srbije!?(link http://vasicrajko.blogspot.ba/ ) U strahu su često velike oči, ali ipak mislim da preosvešteni Grigorije, njegovi mentori i saradnici, u najmanju ruku pretjeruju.

Obznanjeni djelić istine i samo jedno pismo koje sam uputio Sinodu, patrijarhu i vladikama sa željom da se nešto napokon preduzme i promijeni, izazvalo je buru i brojna reagovanja. To je najbolji dokaz da sam pogodio suštinu, i da je nekad jedno malo pero i komadić papira dovoljan da se pokrene lavina.

  Na kraju moram da izrazim zadovoljstvo što umirovljeni vladika Atanasije jedini nije potpisao sporno pismo podrške episkopu i u kome se nazivam „nečastivim“, jer je očito da Grigorije nije na njega mogao izvršiti pritisak, i da se umirovljeni Atanasije, koga nikad nije interesovao nikakav novac, moć i bogatstvo, i ne slaže se sa ponašanjem i postupcima svog nasljednika.

 

Nebojša Vukanović