Kako pripadnici HVO-a i dileri vode kadrovsku politiku MUP-a Srpske

cjb-trebinje.jpg

Kako pripadnici HVO-a i kriminalci vode kadrovsku politiku MUP-a Srpske

Prvi policajac Srpske Dragan Lukač uporno se hvali dobrom statističkim podacima i pokazateljima, dobrim stanjem bezbjednosti i radom MUP-a Srpske, ali ova institucija je sistemski razorena lošom kadrovskom politikom, nepotizmom i korupcijom velikih razmjera. Kao što je ministar Lukač na najvažnije pozicije u MUP-u postavio svoju sestru, zeta, kuma i rođake, tako kadriraju i njegovi načelnici Uprava policije širom Srpske. Zbog toga se ne treba čuditi što je načelnik Policijske uprave Trebinje Žarko Laketa za svog najbližeg saradnika i načelnika Sektora uniformisane policije postavio svog rođaka Sinišu Laketu.

Koliko je sistemski razorena policija i MUP RS govori podatak da kadrovsku politiku vode bivši vojnici Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća odbrane, poresuđeni dileri i kriminalci. Braća Čuljak iz sela Sopilja pored Nevesinja već 9 godina maltretiraju komšije i blokadom puta onemogućavaju ih da dođu do svojih kuća. Braća Čuljak su od početka rata otišli da se bore u uniformi HVO-a i Hrvatske vojske, a po povratku u Nevesinje počeli su problemi sa mještanima, uglavnom starijim osobama, pa je policija samo u poslednje 2 godine imala više stotina intervencija zbog problema sa putem i imovinom.

Zarobljena država i njene korumpirane institucije već 9 godina ne mogu da riješe ovaj problem, a uzrok leži u poslovima i saradnji braće Čuljak sa čelnicima PU Trebinje. Naime braća Čuljak su javno pred mještanima Sopilja prijetili suspenzijom grupi policajaca koji su izašli na teren i štitili mještane, jer su intervenisali i napisali im prijave. Prijetnje su se i ostvarile, pa je više policajaca kažnjeno. Braća Čuljak se hvale dobrim odnosima i saradnjom sa Žarkom i Sinišom Laketom, čelnicima PU Trebinje, pa u tome treba tražiti razloge što su policajci iz Nevesinja kažnjeni. Čuljci su posebno bliski sa Sinišom Laketom, načelnikom Sektora uniformisane policije, pa se može zaključiti da je on bio najglasniji lobista za kažnjavanje policijskih službenika koji su prvo smijenjeni sa mjesta vođe sektora, da bi prije nekoliko dana dodatno bili degradirani i nakon 2 decenije rada u Nevesinju prekomandovani kao obični policajci u PS Gacko. Imena kažnjenih policajaca su nam poznata, ali ih nećemo objaviti kako ne bi imali dodatne probleme i bili izloženi još većim pritiscima.

Ilija Čuljak trenutno se nalazi u bjekstvu, a pravosnažno je osuđen na 5 godina zatvora zbog trgovine narkoticima. Indikativno je da su neki policijski inspektori koji su učestvovali u akciji praćenja i hapšenja Čuljka nedavno smijenjeni, upravo nakon imenovanja Žarka Lakete za načelnika CJB Trebinje, kasnije PU Trebinje.

Lakete su kadar Ilije Tamindžije i Luke Petrovića, i po partijskoj liniji su postavljeni na rukovodna mjesta kako bi opstruisali istrage i štitili ih za kriminal i ogromne zloupotrebe u elektro-energetskom sektoru. Po dolasku za načelnika Laketa je napravio sječu i skinuo glave najboljim i najsposobnijim inspektorima, a sada žele da smijene i Slavenka Lučića, komandira PS Nevesinje. Lučić je pošten i iskusni policajac, koji je u Otadžbinskom ratu više puta ranjavan, a Laketama smeta jer nije dio njihovih razrađenih kombinacija. Zbog toga su Lakete tražile od vladike Grigorija, glavnog Dodikovog kadrovika u Hercegovini, da utiče na Lukača i Dodika kako bi direktor Policije RS smijenio Lučića i doveo provjerenog partijskog poslušnika.. (nastaviće se)

Nebojša Vukanović