Kako je uništen hercegovački Farmalend?

pictures-2012_may-milorad_pikula_planinsko_dobro_nevesinje_899367314.jpg

Kako je uništen hercegovački Farmalend?

Što god da pogledam je pjesma, čega god se dotaknem sve je bol! Parafrazirajući Andrića stiče se utisak da se u bol, prah i pepeo pretvara sve ono što dotakne Vlada, njeni propale institucije i korumpirani službenici. Jedan u moru primjera je i Planinsko dobro Nevesinje, u koji je Vlada Republike Srpske preko IRB-a i fondova za svega nekoliko godina investirala više od 7 miliona maraka.

Milorad Pikula je 2008. godine postao većinski vlasnik bivšeg državnog preduzeća koje je osnovano davne 1957. godine, a tada počinje proces upumpavanja i ispumpavanja miliona maraka, te sistematskog razaranja i pljačkanja preduzeća. Zahvaljujući bliskim vezama sa vladajućim SNSD-om, prije svega sa mentorom narodnim poslanikom Ilijom Tamidžijom, Pikula je za kratko vrijeme dobio više od 6 000 000 maraka kredita od IRB-a, a država je preko svojih fondova 4.2.2011. godine kupila i 1 000 000 maraka obveznica nevesinjskog Planinskog dobra.

Čim je preuzeo farmu, Pikula je u maju podnio zahtjev i za nekoliko dana od IRB-a dobio 1 300 000 KM kredita sa grejs periodom od 3 godine. Već poslije 3 mjeseca, 27.8.2008 godine, Pikula dobija još 500 000 maraka, 2009 godine 1 470 000 KM, a 2011. uz milion obveznica dobija i dva nova kredita od IRB-a, jedan od 1 500 000 i drugi od 435 000 KM. U trenutku dok je svima bilo jasno da je farma pred gašenjem, uoči samog pokretanja stečaja 27.3.2014. godine, IRB bez finansijskih posrednika odobrava još 850 000 maraka kredita sa grejs periodom od 3 godine!

Nekoliko mjeseci nakon što je povukao poslednji kredit IRB-a, Planinsko dobro AD Nevesinje otišlo je u stečaj, a za stečajnog upravnika imenovan je Borko Šupeta. Farma koja je nekada imala više od 1 000 grla i proizvodila 4 000 000 litara mlijeka godišnje je nestala i pretvorena u prah i pepeo, skupa sa milionima maraka koje je izgubila država preko Investiciono-razvojen banke, Garantnog fonda, PREF-a i ostalih vladinih institucija. Osim države velike gubitke pretrpili su povjerioci i dobavljači koji ne mogu naplatiti svoja potraživanja.

Suvišno je reći da u mafijaškoj državi niko nije odgovarao za još jedan osmišljen zločin velikih razmjera koji je počinjen u Hercegovini, jer Pikula nimalo ne zaostaje za zloglasnim Draganom Vučetićem, Matom Uljarevićem, braćom Vučenović.. Sve do 2012. Planinsko dobro je u poslovnim knjigama prikazivalo dobre rezultate poslovanja i ostvarenu dobit, a čim su na naplatu došli krediti i prestao priliv novih kredita IRB-a farma je iskomadana skupa sa stotinama grla goveda. Postavlja se logično pitanje gdje je nestalo 7 000 000 maraka IRB-a, te milioni koje je Vlada Republike Srpske isplatila Planinskom dobru na ime premija, podsticaja, subvencija, donacija…

Odgovor bi se mogao naslutiti u činjenici da je bivši vlasnik formalni Planinskog dobra Milorad Pikula jedan najaktivnijih funkcionera i aktivista vladajućeg SNSD-a u Nevesinju koji već 10 godina vodi vrlo aktivno kampanju u korist Ilije Tamindžije i njegovog šure Luke Petrovića. Planinsko dobro je od same privatizacije 2008. godine zamišljeno i pretvoreno u veliku veš-mašinu preko koje će se iz države izvući i oprati milioni maraka, koji su sasvim izvjesno završili u džepovima partijskih moćnika i njihovih dvorskih tajkuna.

Otuđena vlast vođena predatorskim instiktom i nezajažljivim ličnim interesima bez trunke odgovornosti prema narodu, društvu i novim pokoljenjima sistemski razara i komada sve pred sobom, a narod ko narod, samo ćuti i gleda.

Nebojša Vukanović