palpal

Kako je Špirić sa Rasmunsenom 2010. dogovarao put BiH u NATO

  O licemjerstvu čelnika SNSD-a mogle bi se napisati čitave studije, a školskih primjera je bezbroj. Jedan od njih je i Saopštenje Savjeta ministara BiH, objavljeno na zvaničnoj stranici Savjeta ministara BiH 3.3.2010. godine nakon sastanka predsjedavajućeg Nikole Špirića sa tadašnjim generalnim sekretarom NATO-a Andresom Fog Rasmunsenom. I dok danas Nikola Špirić i Dodik iznose laži o pristupanju BiH NATO-u i besmislene optužbe za izdaju, iz Saopštenja se jasno vidi ko je trasirao put BiH u NATO, i kako su se Špirić i SNSD-a snažno zalagali za reformama i ubrzanom putu BiH u NATO kako bi se relaksirali odnosi u BiH i ubrzale reforme. Saopštenje Savjeta ministara BiH od 3.3.2010. prenosim u cjelosti, na hrvatskom jeziku. Poslije njega svaki komentar je suvišan.
Priopćenja
3.3.2010 14:57
Predsjedatelj VM BiH razgovarao sa zvaničnicima NATO-a u Bruxellesu
Predsjedatelj Vijeća ministara BiH dr. Nikola Špirić razgovarao je u Bruxellesu sa generalnim tajnikom NATO-a Andersom Fog Rasmusenom i učestvovao na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća NATO-a.

Predsjedatelj Špirić je upoznao zvaničnike NATO-a sa napretkom koji je postignut, reformama koje BiH provodi, ali i izazovima sa kojima se suočava.

Predsjedatelj Špirić je istaknuo da integracija BiH u EU i NATO, kao i dobra regionalna suradnja predstavljaju ključne i strateške vanjskopolitičke ciljeve BiH. Predsjedatelj Vijeća ministara je naglasio da ovi ciljevi,  također,  predstavljaju krucijalne preduvjete za stabilnost i prosperitet BiH.

Predsjedatelj  Špirić je rekao da put BiH ka NATO-u predstavlja širi proces,  koji podrazumijeva aktivan doprinos svih ključnih aktera u BiH. Špirić je upoznao sugovornike da je Vijeće ministara formiralo interresorni koordinacijski tim u kojemu  se nalaze predstavnici svih relevantnih institucija.

Špirić je ocijenio da će članstvo BiH  u Akcijskom planu NATO-a (MAP) ojačati unutarnju koheziju BiH i njenu stabilnost, ali i njen položaj u regionu.  MAP je važan, jer bi zajedno sa libirelizacijom viznog režima proizveo prijeko potreban unutarnji optimizam, potreban za druge reforme u BiH, kazao je Špirić.

Predsjedatelj Vijeća ministara je naglasio napredak koji je ostvaren u BiH po pitanju ispunjavanja uvjeta  za liberalizaciju viznog režima, pojašnjavajući da su vlasti BiH u prethodnom periodu od zadata 174 uvjeta iz Mape puta u potpunosti ispunile 173 uvjeta,  dok je posljednji u fazi ispunjavanja. S pravom očekujemo da će građani BiH od 1. srpnja moći da putuju bez viza u zemlje obuhvaćene Šengenskim sporazumom i to bi bila prva renta za građane na europskom putu BiH, naglasio je predsjedatelj  Špirić.

Pitanje koje je veoma aktualno ovih dana u BiH jeste presuda Suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Finci i Sejdić, kazao je Špirić predočivši da je Vijeće ministara zadužilo nadležna ministarstva da pripreme Akcijski plan za provođenje presude, koji će sadržavati nositelje aktivnosti kao i rokove za izvršenje obveza.

Predsjedatelj Špirić je naglasio i da vlasti u BiH ostaju posvećene rješavanju pitanja vojne imovine, ukazujući da je Sporazum o konačnom raspolaganju pravima i obvezama na pokretnoj imovini,  koji je potpisan 2008.  godine,  u fazi implementiranja.

Generalni tajnik NATO-a  Rasmusen je naglasio da cijeni ostvareni progres u BiH,  ali da je potrebno nastaviti raditi dalje na provođenju reformi.

U izaslanstvu BiH bili su i ministar obrane BiH Selmo Cikotić i ministar vanjskih  poslova BiH Sven Alkalaj.

Za 23. ožujka u Sarajevu je najavljen sastanak Sjevernoatlantskog vijeća NATO-a, na kojemu će biti izvršena procjena napretka BiH.

(kraj)