Kako je pravobranilac Govedarica inkasirao 770 000 maraka?

Prije nego je imenovan na funkciju Pravobranioca Republike Srpske, Milimir Govedarica je smijenjen sa funkcije načelnika Jedinice za suzbijanje privrednog kriminaliteta MUP-a Srpske, zbog malverzacija sa državnom imovinom, bivšim Planinskim dobrom Gacko, jer je iskoristio svoj položaj da preko radnice Geodetske uprave u Gacku spornu imovinu nezakonito uknjiži na ime svog oca Jovana Govedarice. Nažalost ovaj predmet, kao i brojni drugi slučajevi velike korupcije, nikad nije procesuiran do kraja jer sudovi i zarobljene institucije ne rade svoj posao.

Sredinom 2013. godine za direktora Rudnika uglja u Gacku imenovan je Srđan Milović, šura pravobranioca Milimir Govedarice, i tada se javila ideja da se položaj iskoristi za beskrupulozno bogaćenje. Milović je iskoristio funkciju da zloupotrebama javnog preduzeća osvoji poslanički mandat 2014. godine, te da svom mentoru Dragičeviću i bivšoj firmi Termograding nezakonito dodjeli direktnom pogodnom poslove vrijedne desetine miliona maraka. Umjesto da kao načelnik MUP-a istraži šurin kriminal, Milimir ga je pokrivao i amnestirao, ali i iskoristio da unovči porodičnu kuću i imanje.

Iako se zamjenik pravobranioca Srpske u Trebinju, g-đa Biljana Dursun protivila sklapanju po državu štetnog Ugovora o eksproprijaciji i zamjeni zemljišta, Milimir i šura Srđan sproveli su plan kako se obogatiti na račun države. U svemu je učestvovala i Vlada Republike Srpske, koja je Odlukom od 10.9.2014. godine, dala saglasnost za prodaju i zamjenu zemljišta, uprkos negativnom mišljenju i protivljenju pravobranioca Srpske u Hercegovini, g-đe Dursun, i tako počastila svoje funkcionere.

Iako se porodična kuća nalazi u širem centru Gacka i sigurno da se rudnik uglja neće uskoro proširiti do nje, RiTE Gacko su otkupili imanje i porodičnu kuću Jovana Govedarice, oca pravobranioca Milimira Govedarice, plativši čak 770 000 maraka, 25% uvećano i ionako precijenjene vrijednost kuće i zemljišta!? U Ugovoru o eksproprijaciji, koji je potpisao bivši generalni direktor Milinko Milidrag, Govedarice su za porodičnu kuću i imanje površine dobili čak 770 000 maraka, umjesto par mjeseci ranije procijenjena 715 000, uz klauzulu da Govedarice za dvije godine treba da isele iz kuće i predaju je RiTE Gacko.

Kuća Jovana Govedarice procijenjena je na 388 420,69 KM, a 54 752 m2 zemljišta na 334 724 KM. Govedarice su od države u zamjenu dobile još 171 752 m2 zemljišta, koje je država procijenila na svega 135 518,70 KM, manje od marke po kvadratu. Dakle u transakciji Jovan i Milimir Govedarica su dobili 3 puta više zemljišta nego što im je ekspropisano, a radilo se o atraktivnim površinama koje je Milimir ranije oduzeo braći Vučenović, te oko 640 000 maraka u kešu koje su legle na Jovanov račun u NLB banci. Milimir je bio opunomoćen od oca da ga zastupa, i jasno je da je stajao iza cijele operacije.

     Jasno je da je u cijelom procesu oštećena država, a da su šura i zet, Srđan Milović i Milimir Govedarica, zloupotrijebili položaj kako bi došli do velikog bogatstva. Kada je ministar Lukač otkrio prljave poslove načelnika Milimira Govedarice odmah ga je smijenio, ali umjesto kazne stigla je nagrada. Posle sastanka u četiri oka, Dodik je ucujenjenog Milimira Govedaricu postavio za pravobranioca, jer je očito da će morati da sluša i potpisuje kriminal, kao i njegovi prethodnici. Čim je dobro unovčio kuću, u kojoj njegova porodica boravi 5 godina nakon prodaje iako je davno trebala da se iseli, Milimir je krenuo da kupuje nekretnine, pa je u strogom centru Trebinja kupio penthaus, stan površine preko 200 m2, od bivšeg gradonačelnika Ćuka, te počeo graditi hacijendu pored Titove vile u Lastvi.

Nakon što su se javnosti pojavile informacije o zloupotrebama i malverzacijama prilikom eksproprijacije zemljišta, Jovan Govedarica je 24.4.2015. godine podnio zahtjev RiTE Gacko da proda spornih 171 000 m2 zemljišta za 135 000 maraka. Srđan Milović brzo je udovoljio puncu, i 135 000 je ponovo uplaćeno na Jovanov račun u banci. Ako je prethodno sve urađeno po zakonu, zašto je Jovan tražio da se odrekne ogromnog zemljišta koje je dobio u zamjenu, o da li je cilj bio da se spasi sin i njegov položaj?

O svemu ovom što pišem posjedujem obimnu dokumentaciju, koja je djelimično objavljena, a sramno je što umjesto odgovora na poslanička pitanja pravobranilac pokušava da me vrijeđa, što je pokazatelj nervoze i činjenice da sam metu pogodio u središte. Milimir Govedarica jako je blizak i sa bivšim vladikom Grigorijem, i vjerovatno da mu je i on, preko Dodika, pomogao da napreduje u karijeri!?

Na kraju se postavlja samo jedno prosto pitanje – zašto je Milimir Govedarica nagrađen za zloupotrebe položaja, i kako će korumpirani i ucujenjeni pravobranilac štiti državu ako se prethodno obogatio na njen račun?  Jasno je da ga je Dodik postavio za pravobranioca kako bi ga slušao i sprovodio njegove i planove tajkuna na račun države, koje će očigledno i dalje biti nezaštićena jer se državni službenici prema njoj odnose kao prema prćiji.

 

Nebojša Vukanović