Како је правобранилац Говедарица инкасирао 770 000 марака?

Прије него је именован на функцију Правобраниоца Републике Српске, Милимир Говедарица је смијењен са функције начелника Јединице за сузбијање привредног криминалитета МУП-а Српске, због малверзација са државном имовином, бившим Планинским добром Гацко, јер је искористио свој положај да преко раднице Геодетске управе у Гацку спорну имовину незаконито укњижи на име свог оца Јована Говедарице. Нажалост овај предмет, као и бројни други случајеви велике корупције, никад није процесуиран до краја јер судови и заробљене институције не раде свој посао.

Средином 2013. године за директора Рудника угља у Гацку именован је Срђан Миловић, шура правобраниоца Милимир Говедарице, и тада се јавила идеја да се положај искористи за бескрупулозно богаћење. Миловић је искористио функцију да злоупотребама јавног предузећа освоји посланички мандат 2014. године, те да свом ментору Драгичевићу и бившој фирми Термоградинг незаконито додјели директном погодном послове вриједне десетине милиона марака. Умјесто да као начелник МУП-а истражи шурин криминал, Милимир га је покривао и амнестирао, али и искористио да уновчи породичну кућу и имање.

Иако се замјеник правобраниоца Српске у Требињу, г-ђа Биљана Дурсун противила склапању по државу штетног Уговора о експропријацији и замјени земљишта, Милимир и шура Срђан спровели су план како се обогатити на рачун државе. У свему је учествовала и Влада Републике Српске, која је Одлуком од 10.9.2014. године, дала сагласност за продају и замјену земљишта, упркос негативном мишљењу и противљењу правобраниоца Српске у Херцеговини, г-ђе Дурсун, и тако почастила своје функционере.

Иако се породична кућа налази у ширем центру Гацка и сигурно да се рудник угља неће ускоро проширити до ње, РиТЕ Гацко су откупили имање и породичну кућу Јована Говедарице, оца правобраниоца Милимира Говедарице, плативши чак 770 000 марака, 25% увећано и ионако прецијењене вриједност куће и земљишта!? У Уговору о експропријацији, који је потписао бивши генерални директор Милинко Милидраг, Говедарице су за породичну кућу и имање површине добили чак 770 000 марака, умјесто пар мјесеци раније процијењена 715 000, уз клаузулу да Говедарице за двије године треба да иселе из куће и предају је РиТЕ Гацко.

Кућа Јована Говедарице процијењена је на 388 420,69 КМ, а 54 752 м2 земљишта на 334 724 КМ. Говедарице су од државе у замјену добиле још 171 752 м2 земљишта, које је држава процијенила на свега 135 518,70 КМ, мање од марке по квадрату. Дакле у трансакцији Јован и Милимир Говедарица су добили 3 пута више земљишта него што им је експрописано, а радило се о атрактивним површинама које је Милимир раније одузео браћи Вученовић, те око 640 000 марака у кешу које су легле на Јованов рачун у НЛБ банци. Милимир је био опуномоћен од оца да га заступа, и јасно је да је стајао иза цијеле операције.

     Јасно је да је у цијелом процесу оштећена држава, а да су шура и зет, Срђан Миловић и Милимир Говедарица, злоупотријебили положај како би дошли до великог богатства. Када је министар Лукач открио прљаве послове начелника Милимира Говедарице одмах га је смијенио, али умјесто казне стигла је награда. После састанка у четири ока, Додик је уцујењеног Милимира Говедарицу поставио за правобраниоца, јер је очито да ће морати да слуша и потписује криминал, као и његови претходници. Чим је добро уновчио кућу, у којој његова породица борави 5 година након продаје иако је давно требала да се исели, Милимир је кренуо да купује некретнине, па је у строгом центру Требиња купио пентхаус, стан површине преко 200 м2, од бившег градоначелника Ћука, те почео градити хацијенду поред Титове виле у Ластви.

Након што су се јавности појавиле информације о злоупотребама и малверзацијама приликом експропријације земљишта, Јован Говедарица је 24.4.2015. године поднио захтјев РиТЕ Гацко да прода спорних 171 000 м2 земљишта за 135 000 марака. Срђан Миловић брзо је удовољио пунцу, и 135 000 је поново уплаћено на Јованов рачун у банци. Ако је претходно све урађено по закону, зашто је Јован тражио да се одрекне огромног земљишта које је добио у замјену, о да ли је циљ био да се спаси син и његов положај?

О свему овом што пишем посједујем обимну документацију, која је дјелимично објављена, а срамно је што умјесто одговора на посланичка питања правобранилац покушава да ме вријеђа, што је показатељ нервозе и чињенице да сам мету погодио у средиште. Милимир Говедарица јако је близак и са бившим владиком Григоријем, и вјероватно да му је и он, преко Додика, помогао да напредује у каријери!?

На крају се поставља само једно просто питање – зашто је Милимир Говедарица награђен за злоупотребе положаја, и како ће корумпирани и уцујењени правобранилац штити државу ако се претходно обогатио на њен рачун?  Јасно је да га је Додик поставио за правобраниоца како би га слушао и спроводио његове и планове тајкуна на рачун државе, које ће очигледно и даље бити незаштићена јер се државни службеници према њој односе као према прћији.

 

Небојша Вукановић