palpal

Kako je par kanistera nafte uništilo RiTE Gacko

nafta u Gacku.jpg

Kako je par kanistera nafte uništilo RiTE Gacko

Republika Srpska je pravna država koja se bori protiv organizovanog kriminala. To je pokazala i akcija kodnog naziva „Dizel“ u kojoj su uhapšene 32 osobe osumnjičene za krađu nafte iz radnih mašina Rudnika i termoelektrane Gacko. Pred kamerama je izvedena još jedna u nizu predstava za javnost, a prazni kanisteri koje policajci slažu pred stanicom a potom ubacuju na kamion trebaju samo pojačati utisak kod gledalaca da se naša država tobože odlučno bori protiv kriminala.

Krađa nafte iz radnih mašina jeste jedan od dugogodišnjih problema RiTE Gacko, i dobro je da je tužilaštvo i policija napokon reagovalo ako će rezultat policijske akcije biti presjecanje lanca krađe nafte, rezervnih dijelova i inventara ovog preduzeća. Nakon snažnog medijskog pritiska prije 5 godina sprovedena je slična akcija, ali je sud sve uhapšene ubrzo oslobodio krivice i vratio na posao uz plaćanje obeštećenja. Imajući u vidu traljavost, neznanje i korupciju u pravosuđu, postoji osnovana bojazan da ni poslednja akcija neće dati značajniji rezultat, da će se većina uhapšenih ubrzo naći na slobodi i vratiti na posao, a vrlo vjerovatno nastaviti i dodatni biznis sa naftom i kanisterima.

Krađa nafte je među najsitnijim kriminalom u RiTE Gacko, i svakako ne bi trebao biti u vrhu prioriteta istražnih organa. Litra dizela košta oko 2 marke, i sigurno je da krađa nekoliko cisterni nafte mjesečno nije stvorila gubitak i dugovanja veća od 150 000 000 maraka. Terma je dovedena do ivice stečaja i prestanka proizvodnje prije svega zbog organizovanog kriminala rukovodstva preduzeća, predvođenog Milinkom Milidragom i Srđanom Milovićem, sklapanja velikog broja štetnih i nezakonitih ugovora sa Termogradingom, Skajtopekom i drugim povlašćenim dvorskim firmama. Upravo su ovi štetni milionski Ugovori, za koje je i revizija utvrdila da su sklopljeni suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama, i izvlačenje desetina miliona maraka uništili gatačkog giganta i doveli u pitanje egzistenciju više od 2 000 porodica u Gacku i Hercegovini. Umjesto što ministar Lukač pilićari i hapsi sitne prestupnike i sirotinju koja preprodaje ukradenu naftu kako bi preživjela, on je trebao još prije 2 godine sa svojim specijalcima doći u Gacko i pohapsiti pravu i ozbiljnu kriminalnu grupu na čijem se čelu nalaze Milidrag, Milović, Dragičević i ostali partijski rukovodioci koji su odgovorni za brojne zloupotrebe i izvlačenje desetina miliona maraka.

Lukač i tužioci bi takođe trebali provjeriti kako je Milorad Dodik kupio sa Aleksandrom Obradovićem luksuznu vilu u Beogradu upravo na dan kada je u Gacku potpisao sporan Ugovor sa ČEZ-om i Obradovićem, i koji je Republiku Srpsku kasnije koštao više od 30 000 000 maraka, te rasvijetlili brojne kriminalne radnje koje se nekažnjeno odvijaju u RiTE Gacko i Elektroprivredi Republike Srpske već nekoliko decenija.

U RiTE Gacko, kao i u cijeloj Republici Srpskoj, vlada opšti haos i anarhija. Radnici su svjesni da direktori godinama nekažnjeno kradu milione bez ikakve odgovornost prema Termi i budućim generacijama. Uvidjevši da se niko ne kažnjava za krupan kriminal, mnogi su odlučili da prisvoje koji kanister nafte, gume, sijalicu i poneki rezervni dio i tako i oni u mutnom ulove neku sitnu korist bez osjećanja krivice i svijesti da će takvo ponašanje uništiti firmu koja hrani njegovu porodicu. Kriminal je postao društveno opšteprihvaćem jer su nosioci i organizotori najkrupnijih kriminalnih aktivnosti najveći funkcioneri Republike Srpske. Tek kada se pohapse najveći i društveno najopasniji kriminalci, tek tada će prestati krađa nafte u RiTE Gacko i ostali „sitni“ kriminal jer će građani biti svjesni da je ponovo uspostavljena pravna država koja ih štiti, a samim tim ponovo će se vratiti patriotski duh, kolektivna svijest i vjera da Republiku Srpsku treba čuvati i njegovati od bahatih razbojnika.

Nebojša Vukanović