Kako je (o)pljačkana Elektroprivreda Srpske

Samo u poslednjih godinu dana smijenjena Uprava Elektroprivrede Republike Srpske, na čelu sa generalnim direktorom Željkom Kovačevićem, oštetila je ovo javno preduzeće i Republiku Srpsku za najmanje 45 do 60 miliona maraka. Organizovana kriminalna grupa već 12 godina sistematski pljačka Elektroprivredu RS i sklapa štetne ugovore za račun tajkuna bliskih vlastima, prije svega Vuka  Hamovića. Procjenjuje se da je na ovaj način pričinjena šteta od astronomskih 600 do 700 miliona maraka!                                                                                       

Bezbjednosne službe regiona otkrile su da je čovjek od najvećeg povjerenja Vuka Hamovića, vlasnika kompanije EFT, imao pristup tajnim informacijama Elektroprivrede RS i pratio ponude za trgovinu struje sa Elektroprivredom Republike Srpske. Zahvaljujući pristupu povjerljivim i tajnim podacima, firma EFT je znala kakve su cijene koje su Elektroprivredi RS ponudile konkurentske firme, pa je mogla u poslednjem trenutku da odredi svoju ponudu jeftiniju neznatno od svojih konkurenata, i tako pobijedi na tenderima koje je raspisivala Elektroprivreda RS.

Tenderi za kupovinu i prodaju struje su namještani za dvije firme, Geni i EFT Vuka Hamovića, i one su na preprodaji struje i trgovini sa Elektroprivredom Srpske zarađivale najmanje 5o miliona maraka godišnje. I dok Federacija, susjedne  Srbija i Hrvatska i većina evropskih zemalja trguju strujom na berzi, Elektroprivreda RS svjesno strujom trguje namještenim tenderima kako bi mogla da obezbjedi privilegovan položaj pojedinim dvorskim firmama sa kojima je rukovodstvo bilo u „talu“.                                                                                          

O tome svjedoče brojni Ugovori, između ostalog i Inicijativa za hitnu kupovinu struje od 29.6.2017. godine u kome je rok za predaju ponuda 30.6.2107. do 8 časova ujutro, svega nekolikočasova od objavljivanja poziva. Ovu spornu Inicijativu za hitnu kupovinu struje potpisao je direktor Direkcije za upravljanje proizvodnjom Elektroprivrede Republike Srpske Petar Milošević. Činjenica da je ponuđačima ostavljeno svega nekoliko časova da daju ponudu i prikupe svu neophodnu dokumentaciju jasno ukazuje da je sve unaprijed bilo dogovoreno, i da je ponuda namještena u korist EFT i  firmi bliskih čelnim ljudima Elektroprivrede Republike Srpske, a na štetu ovog javnog preduzeća.                                                                    

Smijenjeni izvršni direktor za tehničke poslove Elektroprivrede RS Maksim Skoko u svojim procjenama prvo je tvrdio da nakon početka prošlogodišnjeg remonta RiTE Ugljevik neće biti potrebe za uvozom i kupovinom struje jer je hidrološka situacija i pogonska spremnost postrojenja dobra, da bi se odjednom u ljetnim mjesecima 2017. ukazala potreba za hitnom kupovinom struje po nepovoljnim uslovima. Na spornom tenderu, u kome je ponuđačima ostavljeno svega nekoliko sati za dostavljanje ponuda Elektroprivredi Republike Srpske, pobijedio je EFT. Osim toga postoje saznanja da je Vuk Hamović naručivao ispade sa mreže proizvodnih objekata u vrijeme kada je struja na tržištu najskuplja, a onda prodavao ERS struju po enormnim cijenama dajući procenat svojim pijunima koji su bili na važnim pozicijama.                                                    

Više je nego jasno da je cjelokupna Uprava sklapala štetne i nezakonite Ugovore sa EFT-om, drugim privilegovanim firmama i tajkunima bliskim vlastima u Republici Srpskoj, i otvorena radila protiv Elektroprivrede RS pričinivši ogromnu štetu sistemu. Takođe je jasno da je Vuk Hamović sagradio TE Stanari od sredstava koje je zaradio na spornim poslovima i trgovini strujom sa Elektroprivredom Srpske, i da je ova TE mogla biti u vlasništvu Srpske da nije bilo velikog kriminala i dogovorenih poslova.

Smjena je nagrada a ne kazna za korumpirane direktore, koji su kolateralna šteta sukoba dva vladajuća Klana. Neophodno je da istražni organi i Tužilaštvo pregledaju dokumentaciju i utvrde odgovornost onih koji su svojim nesavjesnim radom napravili veliku štetu Elektroprivredi RS, kazne počinioce i oduzimanjem basnoslovne imovine pojedincima donekle obešteti državu.

 

Nebojša Vukanović