Kako je Kinez Janko uzeo 1 500 000 maraka

Kiney-janko.jpg

Kinez nekažnjeno oštetio RS za 1 500 000 KM

Okružni privredni sud u Trebinju po ubrzanom i kratkom postupku okončao je stečajni postupak u preduzeća „Ivana D.O.O“ vlasništvo kineskog državljanina Zhao Janka koji je 10.04.2014. kao odgovorno lice u svom preduzeću bio predlagač za pokretanje stečajnog postupka. Zhao Janko je u proteklom periodu uspio da utajom poreza Republici Srpskoj nanese štetu veću od 1 500 000 KM. Okružni privredni sud u Trebinju i predsjednik sudija Smail Begović tvrdili su da je preduzeće „Ivana D.O.O“ od osnivanja do 31.03.2014. godine Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine nije platilo obaveze u visini od 937 849 KM, a dugovanja prema Poreskoj upravi Republike Srpske iznose 503 378,24 KM. Od prijavljenih 10 600 KM, Fondu PIO-a RS priznato je 3 103 KM potraživanja, dok je Fond zdravstvenog osiguranja ostao uskraćen za 5 268 KM. Pored toga Kinez Janko nije izmirio obaveze prema gradu Trebinju, Telekomu i još nekim lokalnim preduzećima.

Niko od povjerilaca nije uspio da naplati svoja potraživanja jer preduzeće „Ivana D.O.O“ osim polovnog starog kombija nije imalo drugu imovinu čijom bi se prodajom u stečajnom postupku namirio bar dio dugovanja. Republici Srpskoj i Upravi za indirektno oporezivanje pričinejna je šteta od oko 1 500 000 KM, pa se postavlja ko je kineskom preduzetniku godinama tolerisao nezakonito poslovanje i dopustio mu da napravi velike obaveze koje nikada neće biti plaćene. Sigurno da Kinez Janko nije mogao sam sve da uradi, i da su mu u tome značajno pomogli i korumpirani državni službenici koji enmaju strah da će nekada odgovarati za propuste u radu i veliku štetu koju su u ovom, ali i drugim predmetima, pričinili državi.

Zhao Janko je odmah nakon otvaranje stečajnog postupka osnovao novu firmu „Sofia D.O.O“ i na istoj lokaciji nastavio da se bavi trgovinom i prodaje kinesku robu. U novom poslovno-stambenom kompleksu „Luč“ u centru Trebinja na preko 800 m2 poslovnog prostora Zhao Janko otvorio je novi prodajni objekat – veliku kinesku robnu kuću, pa je više nego očigleno gdje su završili novci koje je kineski privrednik utajio.

Riječ „sofija“ na grčkom označava mudrost, a očito da je Janko i nazivom svoje nove firme želio na simboličan način da pokaže da je jako mudar i pametan, dok su institucije Republike Srpske i BiH ispale naivne jer su mu dozvolile da utajom poreza i izbjegavanjem plaćanja obaveza napravi milionsku štetu.

Nebojša Vukanović