palpal

Kako je japanski jen potopio Luku i Elektroprivredu Srpske?

Umjesto najvažnijeg resursa i okosnice razvoja, Elektroprivreda Republike Srpske pretvorila se u hroničnog gubitaša. Naivni i lakomisleni bi pomislili da je uzrok gubitaka i loših rezultata poslovanja u pogrešnim kadrovskim rješenjima, sumnjivim nabavkama, brojnim zloupotrebama i partijskom zapošljavanju.. Ipak za sve su krivi Japanci, i japanska valuta JEN! Vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović došao je do genijalnog zaključka da je uzrok loših rezultata Elektroprivrede u promjenama kursa japanskog jena, jer je RiTE Ugljevik uzela kredit od Vlade Japana kako bi se postavili elektro-filteri za odsumporavanje i smanjenje zagađenja.

Genijalni Petrović tvrdi (od 16:20 minuta) da je kursna razlika jena u odnosu na dolar i evro napravila 6 miliona maraka gubitka Rudniku i termoelektrani Ugljevik, a sistemom spojenih posuda RiTE Ugljevik je potopila cjelu Elektroprivredu? O more, o tempores! Dakle nisu uzroci problema sporni tenderi,  partijski kadrovici, stotine zaposlenih partijskih aktivista režima, upravo u samoj Termoelektrani Ugljevik na storine, milioni izvučeni spornim javnim nabavkama.. Za krah Elektroprivrede kriv je  Japan i njegova jaka privreda, koja je ojačaka nacionalnu japansku valutu JEN, i tako potopila neš nejaki elektro-energetski sistem!?

Ludostima šizogenih struktura nikad kraja, a čelnici režima ne prestaju da bacaju dimne bombe kako bi manipulisali narodom i masama. Svako može biti kriv za loš rezultat, suša, kiša, Japan, kurs valute i berza, ali samo nesretnici nikada neće preuzeti odgovornost i priznati da je ključni problem upravo u njima i njihovom nakaradnom sistemu.

Luka se na Herceg TV osjećao kao svoj na svome, jer po želji svrati do televizije kao do svoje druge kuće, kako bi  se šprdao sa sugrađanima i pričao masne viceve na njihov račun, koji su tužni i nažalost nisu nimalo duhoviti.

Japanski jen nije srećom ugrozio Lukine privatne investicije na njegovim kućama i hacijendama, koje teku planiranom dinamikom, a nedavno je i do kuće na Ivanici u dubrovačkom zaleđu, stigao asfalt, naravno o trošku budžeta grada Trebinja.

Iza Luke trava ne niče, gdje god dođe iza njega ostaje samo prah i pepeo, i izvjesno je da će HET i Elektroprivreda uskoro izgledati kao porušeni stadion „Police“ propalog Fudbalskog kluba „Leotar“ koji je od šampiona i kvalifikacija za Ligu šampiona završio u potonjoj četvrtoj ligi, nakon samo jednog Lukinog predsjedničkog mandata na čelu Kluba.

Pitanje je samo do kada će Hercegovci nijemo posmatrati i podržavati satrapa dok ih satire, ili će napokon da se uozbilje i kazne ga jer nas, polako ali sigurno, vraća u srednji vijek? Nadam se na kraju da će se naći JEN, ili neka druga jaka valuta na koju će biti imuni Hercegovci, i da bar jednom neće prodati dušu đavolu i suicidno uporno podržavati one koji ih iz korjena uništavaju !

 

Nebojša Vukanović