palpal

Kako je Gruevski uplašio Dodika

news-2011-august-gruevski_dodik_134237210.jpg

Kako je Gruevski uplašio Dodika

Da li je istraga koja je pokrenuta protiv makedonskog premijera Nikole Gruevskog zabrinula vlast u Republici Srpskoj, pa je bojazan od ovakvog „makedonskog scenarija“ natjerala Dodika, Cvijanovićku i njihove sinekure da građane plaše izmišljenim pričama, spinovima i izmišljenim konspirativnim planovima velikih sila?

Već mjesecima lažni režimski analitičari nas bombarduju vijestima o tobožnjim konspirativnim planovima, tzv „makedonskom scenariju“ i nasilnom preuzimanju vlasti u Makedoniji. Da je spin osmišljen i pokrenut iz samog centra moći u Srpskoj govori činjenica da i sam Milorad Dodik često u medijima spominje „makedonski scenario“ i njegova saznanja o protestima i pokušajima nasilnog preuzimanja vlasti i u Republici Srpskoj. Tzv „RTRS“, SRNA i Narodne novine imaju svoje ljude u sjedišu CIA-e i Mosada, pa su tako do sada objavile na desetine tobožnjih tajnih planova i poslednjih šansi o nasilnom svrgavanju režima, a Dodik i njegova medijska mašinerija mjesecima ne prestaju da zastrašuju građane Republike Srpske i brinu se za makedonskog premijera Nikolu Gruevskog i predsjednika Đorđa Ivanova.

Čudno je što se naše vlasti, veliki Srbi i patrite, zabrinute za sudbinu Gruevskog i Ivanova jer su oni proteklih godina Srbima opalili više žestokih šamara Srbima i zabili nam nož u leđa u odsudnim trenutcima. Makedonski tandem Gruevski – Ivanov napravio je savez sa Albancima, priznao nezavisnost Kosova, glasao za ulazak Kosova u UNESCO, hapsio i ponižavao vladika SPC kršeći im osnovna ljudska prava, pa je pitanje otkud naprasna zabrinutost za sudbinu vodećih makedonskih političara?

Odgovor se možda krije u činjenici da je nakon gubitka vlasti na izborima protiv Gruevskog pokrenuto više istraga i optužnica za milionske pronevjere iako je još uvijek premijer Makedonije. Koristeći slabosti neuređenog sistema i nefunkcionisanja pravne države, koja je odlika svih korumpiranih država, Gruevski je tokom svog mandata organizovao brojne sumnjive poslove za koje tužioci smatraju da su Makedoniji napravili štetu koja se procjenjuje na desetine miliona evra, od čega su vodeći političari imali veliku korist, a njihova stranka VRMO DPMNE dobila nove velelepne prostorije u centru Skoplja. Gruevski i Ivanov su bili ubjeđeni da će još dugo vladati i nekažnjeno raditi šta hoće, jer su imali apsolutnu kontrolu nad pravosuđem, policjom i drugim podređenim službenicima u zarobljenoj državi, ali je strah od gubitka vlasti i moći izazvao paniku da bi otvaranje pandorinih kutija moglo skupo da ih košta. Zbog toga je Gruevski naredio svojim pristalicama da nasilno uđu u Sobranje, pretuku političke protivnike i pokušaju izazvati opšti haos kako bi on spasao svoju glavu. Licemjerno zvuče njegove optužbe da Zajev prodaje nacionalne interese praveći vlast sa Albancima i Džaferijem, jer je upravo u Vladi Nikole Gruevskog bivši oficir JNA i vođa albanskih pobunjenika iz 2001. Talat Džaferi obavljao funkciju ministra odbrane.

Dodik je svjestan da kao predsjednik Republike Srpske ima dovoljno moći, novca i represivnog aparata da policiju, pravosuđe i ostale zarobljene institucije drži pod kontrolom, i uprkos brojnim dokazima spriječi bilo kakve istrage. Čim izgubi vlast i moć, njegovi najbliži saradnici i tajkuni će mu zabiti nož u leđa pokušavajući da sačuvaju svoje glave, i zbog toga je primjer Gruevskog dodatno uplašio i zabrinuo mnoge vodeće političare u Republici Srpskoj.

Makedonski scenario otvaranja istraga i pokretanja odgovornosti za opšti haos i anarhiju koja trenutno vlada u Republici Srpskoj, njenim javnim finansijama, preduzećima i ustanovama koje grcaju u milionskim dugovima, izazvala je dodatnu paniku, pa u tome treba tražiti razlike za veliku brigu, razumjevanje, podršku i bratske patnje koju dijele Gruevski, Dodik i ostali političari u regionu.

Nebojša Vukanović