Kako je govorio Vukotić, i kako se dijele sredstva borcima u Gradišci?

Duško Vukotić je široj javnosti postao poznat kao demobilisani borac koji je organizovao bune i proteste protiv aktuelne vlasti i bivšeg predsjednika BORS-a Pantelije Ćurguza, Dodikove sinekure koji je godinama zloupotrebljavala boračku populaciju i trgovala njenim interesima zarad malih koncesija i ličnih interesa. Ćurguz je toliko išao daleko u izdaji interesa boraca da, između ostalog, čak nije ni došao na zasjedanje Narodne skupštine Republike Srpske, kako je bilo dogovoreno na sjednici Predsjedništva BORS-a, i branio interese boraca prilikom usvajanja spornog Zakona kojim su drastično smanjena njihova prava. Ćurguz se nemušto i lažno pravdao da mu obezbjeđenje Narodne skupštine RS i tadašnji predsjednik Igor Radojičić nisu dozvolili da uđe u salu jer tobože nije ponio akreditaciju. Sada je svima jasno da je režim kupio Ćurguza kako bi preko njega kontrolisao boračku populaciju i spriječio masovne izlive nezadovoljstva.

Vukotić je, kao i većina demobilisanih boraca, opravdano bio nezadovoljan Ćurguzom jer nije radio u interesu boraca već režima, pa je kritikovao BORS i osnovao Udruženje veterana Vojske Republike Srpske. Vukotić je vodio bunu i proteste u banjalučkom parku Mladen Stojanović protiv Ćurguza i Dodika, i na početku bio oštar i veliki kritičar aktuelnog režima. Vukotić je upozoravao na manipulacije i zloupotrebe boračke populacije, težak položaj i maćehinski odnos vlasti prema borcima.

Disidentski staž je trajao kratko, pa je i Vukotić vrlo brzo našao „konekciju“ i sjeo na rudu mnogo jače od Ćurguza, i ubrzo od velikog kritičara postao veliki zaštitnik lika i (ne)djela Milorada Dodika. Motivi Vukotićevog prelamanja su isti kao i Pantelije Ćurguza, čija firma je dobila koncesije i bavi se eksploatacijom pijeska. Dodik je dao naređenje svojim podređenim poslušnicima da preko javnih preduzeća i lokalnih zajednica finansiraju Vukotića i njegove „Veterane“, koji su se nedavno podijelili jer su mnogi shvatili da Vukotić sa njima manipuliše zarad ličlnih interesa.

O tome svjedoči i primjer iz Gradiške, gdje je načelnik opštine Zoran Adžić, po partijskoj direktivi iz budžeta Veteranima godišnje dodijeli 12 000 do 15 000 KM, a Boračkoj organizaciji Republike Srpske svega 50 000 KM. Veterani u Gradišci nemaju svoje prostorije i gotovo da nemaju nikakvih aktivnosti, dok je BORS ključna i najmasovnija organizacija koja okuplja demobilisane vojnike i oficire Vojske Republike Srpske, i bori se za poboljšanje položaja onih koji su najzaslužniji za stvaranje Srpske, ali su nažalost zaboravljeni i zapostavljeni u našem društvu.

Zanimljivo je naglasiti da je SUBNOR dobio 20 000 maraka, duplo više od Udruženja ratnih vojnih invalida Otadžbinskog rata, koji su dobili svega 11 000 maraka, ili gotovo polovinu sredstava BORS-a?! Neupućeni laik bi pomislio da u Gradišci trenutno  ima bar hiljadu preživjelih partizana iz NOB-a, ili malo manje od demobilisanih boraca Vojske Republike Srpske. Naravno da je ovakva raspodjela sredstava nepravedna, apsurdna i ponižavajuća za demobilisane borce Otadžbinskog rata, ali to je jedna od posledica kontinuiteta vlasti Titovih komunista, koji su se sada samo maskirali i obukli crvene majice SNSD-a. Zanimljivo je naglasiti da se na čelu SUBNOR-a nalazi Nikola Kragulj, bivši načelnik, a sada savjetnik načelnika opštine i perjanica SNSD-a.

Postoje osnovane sumnje da je Adžić zloupotrijebio budžetska sredstva za indirektno finasiranje „Srpske časti“, čiji su predstavnici prošle godine bili gosti „Veterana“ u Gradišci. Dodik preko tzv „Časti otadžbine“ i svojih plaćenika u Beogradu vodi prljavu kampanju protiv BORS-a i generala Savčića, a osim Srđana Milovića i Luke Petrovića, za finansiranje ovih Dodikovih sinekura i plaćenika u Srbiji zaduženi su i neki načelnici i direktori SNSD-a. Zbog sumnji u zloupotrebe budžetskih sredstava, tužilaštvo i istražni organi su pokrenuli istragu protiv načelnika opštine Gradiška Zorana Adžića. Kao i u slučaju Pantelije Ćurguza, vrijeme će pokazati šta je sve radio Adžić, kao i koji su bili motivi Duška Vukotića za prelamanje i odlazak pod skute nekada mu mrskog Milorada Dodika.

 

Nebojša Vukanović