Kako je Dodik Press-u platio spin o Sorošu

Press placanje Soros GURS.jpg

Kako je Dodik platio Press-u spin o Sorošu

Kako funkcioniše režim u Republici Srpskoj i njegova propagandna mašinerija najbolje pokazuje lažni spin o „Sorošu“ i plaćanje kontrolisanih medija koji svjesno plasiraju laži kako bi skrenule pažnju javnosti i dovele u zabludu građane Republike Srpske, kojima režimski mediji predvođeni tzv „RTRS-om“ svakodnevno ispiraju mozak raznoraznim spinovima i manipulacijama.
Neposredno uoči protesta koji su u maju prošle godine održani u Banjaluci, režimska propaganda je preko portala ugašenog lista „Pressrs.ba“ u javnost svjesno plasirala lažnu vijest o tome kako je navodno Džordž Soroš plaća opoziciju u Republici Srpskoj. Portal „Press-a“ objavio je 13.5.2016. spisak opozicionih lidera koji su navodno od Soroševog „Otvorenog društva“ dobili 486 600 dolara za organizaciju masovnih protesta, a ovu dezinformaciju svi režimski mediji su objavili kao udarnu vijest u svim informativnim emisijama šireći strah i pozivajući građane da bojkotuju protest.

Neposredno uoči objavljivanja ove dezinfoirmacije, Geodetska uprava RS je samo u jednom danu, 1-og marta 2016. potpisala čak 3 Ugovora sa Press-om i avansko mu uplatila nešto više od 18 500 maraka. Geodetska uprava RS je direktnim sporazumom sa „Press distribucijom d.o.o. Banjaluka“ sklopila Ugovor br 404-10/16 o isporučivanju dnevnih novina vrijedan 3 998,38 KM bez PDV-a. Istog dana, takođe direktnim sporazumom, sklopljena su dva Ugovora br 404-8/14 i 404-9/16 sa „NPC internacional d.o.o. Banjaluka“ o objavljivanju tekstova na portalu www.presrs.ba i dnevnim novinama Press RS. Ugovori su vrijedni 12 000 KM bez PDV-a, a nakon što je Press RS otišao u stečaj Geodetska uprava RS je podigla Tužbu zbog neizvršenja ugovornih obaveza od strane dobavljača, kako bi se zaštitila od eventualne istrage.

U gotovo istom periodu sa propalim Press-om i „NPC internacional d.o.o. Banjaluka“ ,kao firmom izdavačem ovog dnevnog lista, Ugovore o oglašavanju sklopile su i HE na Drini i HE na Vrbasu. HE na Vrbasu uplatile su 6 000 KM bez PDV-a, a HE na Drini su Press-u za samo dva mjeseca u čak 4 navrata uplatile nevjerovatnih 26 652 KM za navodne usluge oglašavanja i objavljivanja tekstova na portalu i ugašenim novinama. Dva Ugovora su vrijedna po 5 709,50 KM bez PDV-a, dok su druga dva, sklopljena 3. i 22. juna iznosila 5 681 KM bez PDV-a).
Da paradoks u svemu bude još veći, RiTE Gacko su u januaru 2017. dva puta su fiktivno platile usluge objavljivanja oglasa i reklama u novinama koje su davno ugašene, a čak je u novembru prošle godine i sajt „Press-a“ prestao da radi i objavljuje vijesti.
Postavlja se logično pitanje zašto Geodetska uprava RS ugašenom listu i portalu prebacuje 18 500 KM, a HE na Drini i HE na Višegradu preko 30 000 maraka? Više je nego očigledno da je po Dodikovom nalogu Press-u prebačeno preko 50 000 maraka kako bi se plasirale lažne vijesti i dezinformacije, među njima i spin o Sorošu. Režim nije izmislio toplu vodu,i samo se dodatno unapređuju stare udbaške metode za disrkeeditaciju političkih protivnika.
Dnevne novine i portal Press-a su ugašeni, pa tužba opozicionih lidera koji su grubo napadnuti i danima lažno diskreditovani i klevetani nema svrhe.. Znajući da je Press pred gašenjem, režim je namjerno preko njihovog sajta objavio lažne vijesti o Sorošu i plaćenicima, na kojima su svoje spinove kasnije danima gradili RTRS-a i ostali režimski mediji svjesno se pozivajući na portal Press-a kako bi izbjegli odgovornost za plasiranje laži, širenje mržnje, laži i straha.
Slučaj „Soroš“ je samo jedan u moru primjera koji pokazuju kako funkcioniše režimska propagandna mašinerija, i kako se zloupotrebljavaju javna preduzeća i ustanove za izvlačenje novaca i finansiranje režimskih medija i analitičara. Sigurno je da će doći vrijeme kada će odgovorni u javnim preduzećima, ali i čelnici tzv „RTRS-a, „SRNE“ „Narodnih novina“ i ostalih režimskih glasila, položiti račune i odgovarati zbog velikih zloupotreba i višegodišnje kontaminacije javnog prostora.

Nebojša Vukanović