palpal

Kako je Dodik 1999. razbijao proteste i provocirao sukobe među Srbima

dopis BIG radija iz 1999.JPG

Kako je Dodik 1999. razbijao proteste i provocirao sukobe među Srbima

Dokument od 30-og marta 1999. godine i dešavanja u Republici Srpskoj nakon početka agresije NATO-a na Srbiju i SR Jugoslaviju, pokazuju pravo lice Milorada Dodika i njegovu spremnost da i u najtežim trenutcima za srpski narod provocira bratoubilačke sukobe ako je to u njegovom interesu. Nakon početka bombardovanja, širom Republike Srpske organizovani su protesti protiv agresije NATO-a, a da bi spriječio masovna okupljanja građana u Banjaluci Dodik je na istom mjestu i u isto vrijeme organizovao kontra-proteste svojih pristalica. Dodik je na vlast došao tenkovima SFOR-a, bio je vjerni sluga zapada i NATO-a, pa mu nisu odgovarali masovni protesti građana jer se bojao da bi i on mogao biti na udaru naroda koji je bio ogorčen divljačkom agresijom i razaranjem Srbije.

Zbog toga su Dodik i njegov ministar informisanja Rajko Vasić organizovali miting „Sloga“ u Banjaluci, na istom mjestu i u isto vrijeme kada su skup zakazali i predstavnici Udruženja studenata Republike Srpske. Rajko Vasić kao ministar informisanja preko svih medija je pozivao građane da dođu na miting „Sloga“, te optužio pojedine medije koji nisu bili pod njegovom kontrolom, da su odgovorni za incidente i nasilje koji su izbili tokom protesta građana.

Odgovarajući na optužbe ministra Vasića, glavni urednik „BIG Radija“ iz Banjaluke napisao je Dopis Ministarstvu informisanja RS u kome se pita ko to poziva na nasilje. „Ministarstvo informisanja RS poslalo je Dopis BIG radiju u kome se traži da emitujemo u svim reklamnim terminima na oba programa obavještenje o održavanju mitinga „SLOGA“. Začuđeni smo što ministar informisanja organizuje miting jedne političke opcije, i još je čudnije u svemu što traži da se faktura za emitovane reklame šalje Ministarstvu informisanja RS. Ono što je bila naša primjedba je da se istog dana organizuje miting Udruženja studenata RS i smatrali smo da se organizovanjem ovakvog mitinga, na istom mjestu i u isto vrijeme, mogu izazvati teške posledice. Predložili smo g-dinu Vasiću da premijer Dodik sa još jednim čelnikom iz druge političke opcije gostuje na našem radiju i da upute zajednički apel za mirnim protestima, a ne ovako da se izazivaju sukobi. Na žalost, toga dana se desio niz incidenata, što je potvrdilo naše sumnje. Zato pitamo ministra Vasića ko je pozivao na sukobe? Mi smo objavili i jedan i drugi poziv, i odgovornost je na njima a ne na nama. Imamo dokaze da je organizator mitinga bio gospodin Vasić, i da poslije svega što se desilo on snosi odgovornost jer je morao procijeniti situaciju i predpostaviti šta se može desiti. Optuživati medije je cinizam koji nije zapamćen, i seže od nekih davno zaboravljenih vremena..“ stoji između ostalog u Dopisu BIG radija upućenom ministru Vasiću.

Od 1999. do 2017. nije se ništa promijenilo, i Dodik je očigledno spreman da izazove nasilje i sukobe kako bi spriječio proteste građana koji su nezadovoljni njegovim radom. Dodik je i u maju prošle godine naredio svojim pristalicama i zaposlenim u javnim institucijama da dođu na njegov kontra-miting, u isto vrijeme kada je opozicija organizovala proteste u gradskom parku i najavila šetnju ulicama Banjaluke. Dodik je prijetio opoziciji da će organizovati proteste u isto vrijeme i na istom mjestu, znajući da bi to vrlo lako moglo dovesti do sukoba, a na kraju policija je bila blokirala Banjaluku i spriječila opozicione pristalice da prošetaju ulicama Banjaluke, od zgrade Vlade do Palate Republike i Narodne Skupštine RS. Poput svakog diktatora, kontrolom medija, nasiljem, zarobljavanjem institucija i sprečavanjem mirnih protesta, Dodik pokušava na silu održati apsolutistički režim i jednoumlje.

Jadan je i bijedan svaki predsjednik koji se boji svog naroda, i njegov režim je osuđen na brzu propast. Dodika hvata paranoja jer je budžet prazan, novaca nema, aranžman sa MMF-om je po svemu sudeći propao, a nezadovoljnih radnika i poljoprivrednika je sve više. Desetine hiljada građana na ulicama Beograda samo pojačava paranoju, pa u panici od reakcije sopstvenog naroda kralj Ibi, zarobljen u svom imaginarnom svijetu, sam bez povoda groteskno organizuje mitinge i kontra-mitinge. Sat polako otkucava, the time is now!

Nebojša Vukanović