Kako HET mokrim čvorovima mokri po sirotinji

HET WC.jpg

Kako HET mokrim čvorovima mokri po sirotinji

Ko ima masla i zadnjicu njime maže, jedna je od omiljenih narodnih poslovica čelnicima Hidroelektrana na Trebišnjici. Zbog toga je oni često citiraju i primjenjuju u praksi, što pokazuje i Ugovor od 7-og jula ove godine o izgradnji dva mokra čvora u portirnici na kruni brane HET 1 i strašarskoj kućici na mrijestilištu Mirotinj, za koje je HET izdvojio nevjerovatnih 42 455,79 KM (36 287,04 KM bez PDV-a). Da paradoks bude veći, posao postavljanja dvije wc-šolje dobio je konzorcijum od čak tri trebinjska preduzeća predvođena „Sigom“, lokalnom dvorskom firmom čiji se gazda nalazi na 30-om mjestu liste kandidata SNSD-a za trebinjsku lokalnu skupštinu.

Svaka kruna je izgleda dragocjena, pa makar se radilo i o kruni male brane i malom wc-u u skromnoj portirnici. Nikada nisam bio u dvorcu Vindzoru i ne znam kakvi su mokri čvorovi u rezidenciji engleske kraljice, ali vjerujem da ni stara kraljica-majka Elizabeta ne sjeda na raskošnije, udobnije i skuplje wc-šolje od stražara HET-a.

Dati 42 500 maraka za dvije wc šolje, dvije česme, dva lavaboa i nekoliko kvadrata pločica mnogima izgleda preskupo. Laici naivno misle da se za taj novac može sagraditi kuća od oko 80 m2, jer ne znaju da su Japanci, a poslije i Švajcarci, davno izmislili specijalne wc-šolje koje u sebi imaju ugrađen tuš, fen i drugu opremu. Bogataši širom svijeta više ne koriste toalet papir i ne vrše nuždu kao običan svijet, već imaju specijalne šolje sa posebnom opremom. Njihovo je samo da sjednu, odaberu program, temperaturu vode i opuste se u carskom užitku.

Prateći savremene trendove i dostignuća, rukovodstvo HET-a je očito odlučilo da nabavi najnoviju kupatilsku opremu, i siromašnu Hercegovinu drži u koraku sa razvijenim svijetom. Luka, Ljubo, Ilija i ostala kompanija odavno su postali prepoznatljivi kao skromni podvižnici koji se bore i žrtvuju za druge ne mareći puno za sebe i svoje porodice, pa su tako skupe wc-šolje prvo postavljene u stražarske kućice a ne u njihov skromne kabinete. Tek kada svaki stražar i čistačica na poslu budu imali uslove za carsku nuždu, direktori će osjetiti čari aristokratskog života i zadovoljstvo koje pruža savremena tehnologija.

I dok sam bio ubijeđen da sam japanskim wc-šoljama riješio poslednju HET-ovu zagonetku pojavio se problem. Provjerio sam da specijalne wc šolje koštaju od početnih 500 do maksimalnih 5 000 dolara, što znači da dvije šolje u top-ponudi maksimalno koštaju 10 000 dolara, ili 17 500 maraka. Pitanje je gdje je HET uspio pronaći dvije česme i lavaboa vrijedna 25 000 maraka? Satima sam uzaludno pretraživao po internetu ali nisam mogao naći ni približne cijene, i onda sam shvatio da je za to ipak neophodno desetogodišnje bogato iskustvo u vođenju javnih nabavki, kakvo ima prekaljeni Tender-efendija.

Iako ga Luka vjerovatno bezbrižno bodri i tapše po ramenu dok potpisuje dogovorene poslove, kao nekad njegovog prethodnika Marka Mitrovića, direktor HET-a i nosilac Liste SNSD-a Gordan Mišeljić trebao bi biti oprezniji i razmisliti da li će nakon rušenja nakaradnog sistema neko prelistati svaki ugovor, prebrojati svaku pločicu, šolju, i druge javne nabavke tražeći krivca za kolaps u koji sve brže srljamo. Luka je od 2006. do 2014. pripremao slične carske šolje i Ugovore bivšem direktoru Marku Mitroviću tvrdeći da je pravedno podijelio svima, Partiji, Voždu, i njima dvojici, ali je pred izbore 2014. po starom srpskom običaju zario nož u leđa svom mentoru kako bi se preko njegovog političkog leša popeo koji stepenik bliže Lažnom Mesiji. Ako je na vrijeme izuče, „Markova škola“ bi mogla biti veoma poučna za Gordana i druge odane vojnike Partije.

I dok građanima polako stižu prvi računi sa povećanom cijenom struje, kojima uz godinu grejs-perioda plaćamo ceh prethodne predizborne kampanje, za očekivati je da poslije oktobra ponovo dođe do poskupljenja. Carskih japanskih šolja, lažnih investicija i fiktivnih ugovora je sve više, u HET ovih dana ulazi nova grupa od 20-ak aktivista crvene koalicije, pa je realno da na evropskom reformskom putu režim u nekoj Agendi pronađe odredbu o ponovnom prilagođavanju cijene električne energije evropskom tržištu.

Mokrim čvorovima, ali i na brojne druge načine, HET, režim i otuđeni moćnici uporno mokre po sirotinji koja je toliko ponižena i pogažena da čak mazohistički uživa u toplim mlazevima ubijeđena u tvrdnje RTRS-a da je to za njeno i opšte dobre. Sve dok podanici bez otpora budu trpili tiraniju, vjerovali tiranima a ne svojim očima, ćutali i skrštenih ruka posmatrali sveopšti haos i anarhiju oko sebe, japanske i carske šolje će biti sve skuplje.

Nebojša Vukanović