palpal

Kadrovske promjene

Branka Drašković se nažalost povukla sa čela trebinjskog Doma zdravlja, i to je još jedan od dokaza da se povlače najbolji. Pošteno govoreći,  gospođa Drašković je u kratkom periodu vrlo korektno vodila Dom zdravlja, pokušavala da štedi, smanji troškove, imala vrlo korektan odnos sa svim zaposlenim i pacijentima, i pokušala da sanira ogromna dugovanja i propuste iz prošlosti. Ona je dokaz da izuzetci potvrđuju pravila, i da u SNSD-u ima malo normalnih, obrazovanih i sposobnih, ali nažalost oni su u manjini i na marginama jer takvi ne odgovaraju nakaradnom sistemu.

Draškovićka je bila jedina svijetla tačka Lukine administracije, ali se nažalost i ona morala povući. Nezvanično Branka se trudila da maksimalno korektno i profesionalno radi svoj posao, ali to nije bilo po volji gradonačelnika, koji uvijek ima svoje lične, privatne i stranačke interese. Sa druge strane njen prelazak kod Rodoljuba Draškovića u Grad sunca, govori o latentnom sukobu i animezitetu koji Rodoljub ima prema Luki, kome ne želi da plaća reket i dozvoli da ga ucjenjuje.

Osim u Domu zdravlju, uskoro bi moglo da dođe do još nekih kadrovskih promjena i rotacija. Tako bi Borislav Grubač sa funkcije direktora Centra za socijalni rad trebao biti premješten za šefa kabineta gradonačelnika Petrovića, umjesto Veselina Krunića koji se povukao nakon samo par mjeseci. Na grubačevu direktorsku poziciju, prema našim saznanjima, trebao bi da sjedne Milan Kovač, bivši odbornik SDS-a u Skupštini grada Trebinja.                                                                       

Luka nastoji da uguši svaki otpor i dodatno oslabi opoziciju, kupujući bivše mlade opozicionare, pa nakon prevođenja bivšeg odbornika SDS-a Dušana Kovača u svoje redove, koji je nagrađen funkcijom u HET-u te nizom poslova za svoje bliske saradnike, Luka sada želi da prevede i bivšeg odbornika Milana Kovača. Nezvanično dogovor je postignut, Milan Kovač je napravio „konekciju“ i već uposlio neke svoje srodnike u Vodovod, a uskoro bi trebao da bude postavljen u direktorsku fotelju.

Nagrađivanje političkih protivnika izaziva gnjev i revolt među aktivistima SNSD-a, koji su radili za Luku a on ih je izigrao i sada nagrađuje one koji su radili protiv njega. Kupovinom i prevođenjem marginalaca, koji nemaju nikakvu specifičnu političku težinu, Luka želi stvoriti sliku kako je moćan i svi mu prilaze, ali upravo je suprotno. On svojim ponašanjem samo pokazuje strah i nesposobnost zloupotrebljavajući državu i institucije u ličnu korist. Gotovo svi lokalni mediji su stavljeni pod apsolutnu kontrolu, a Herceg televizija, RTRS, SRNA, lokalni portali, Radio i Glas Trebinja su pod žestokim pritiskom i moraju da veličaju lik i (ne)djelo gradonačelnika Petrovića.

Mogu kako hoće, ali neće dokle hoće. Nijedna se vlast nije održala na silu, pa je sigurno da silni novci, pritisci, ucjene, prijetnje, manipulacije i zastrašivanja neće pomoći Luki i sličnim da još dugo održavaju svoj nakaradni sistem na silu.

 

Nebojša Vukanović