Кад судија постане и тужилац или повратак кадија

Да наше судије умногоме подсећају на турске кадије, говори и примјер Милене Кундачине, судије Основног суда у Требињу и бивше предсједнице Основног суда у Фочи. Милена је била судија у више предмета и доносила срамне пресуде, кажњавајући ме чак са 8 000 марака због постављених питања  у интервјуу са Салихом  Алијагићем!? Не знам да ли је ико икада, од пада Стаљина, Берије и Чаушеског, био кажњен због постављеног питања? Милена је такође пресудила не само да платим душевне боли Љубу Вуковићу, јер је његова кћерка а не он, скућила се и отворила фирму у Лондону, већ и да му се јавно извинем на телевизији, па сам морао додатно да  платим још  1000 марака, јер се нисам желио јавно понизити и извињавати корумпираном моћнику, чија је породица створила империју док он руководи финансијама ХЕТ-а.

Турске кадије, чувене по специфичној правди и правичности, били су истовремено и судије и тужиоци,  полагали су рачуне само султану и великом везиру, као што данас савремене кадије одговарају само Партији и лажном Оцу нације. Након што ме је као судија искасапила у више спорова, Милена је одлучила да постане тужилац, па је против мене поднијела Тужбу за наводну клевету, јер сам у видео колумни „Маратонско рочиште“ говорио о њеном пристрасном понашању у судници и чињеници да није дозволила да саслушам предложеног свједока. Иако у самој тужби потврђује да је донијела пресуде којима сам изгубио преко 12 000 марака,  Милена ме тужи због изјаве да ми је узела 12 000 марака. Мени је свеједно да ли паре морам дати Љубу, Григорију или трећем по њеним срамним пресудама, и тужба је врхунац парадокса. Спор се води пред Основним судом у Фочи, којим је Милена донедавно руководила као предсједница, што указује да ће процес бити праведан.

Двадесетак тужби које су локални моћници поднијели против мене, од начелника, директора, тајкуна, одборника до посланика, говори о организованости кампање која има за циљ да се ућуткам, поклекнем и престанем говорити истину. Срамно је што поједине судије учествују у прогону и кажњавају истину, а не постављају питање поријекла новаца и не истражују велике афере. Кундачина је још и добра каква је судија Партије Бојана Рикало, о којој ћу ускоро писати, недостојни Драган Пузић и остали, чије ће срамне пресуде остати као траг и успомена на тешка времена тираније и гушења сваке слободе,  у којима нажалост живимо.

 

Небојша Вукановић