palpal

Kad su KONJI važniji od LJUDI

snimanje-filma-1.jpg

Kad su KONJI važniji od LJUDI

Već skoro mjesec dana traje protest radnika Doma zdravlja u Bileći zbog blokade računa, neisplaćenih plata i doprinosa,koji nisu uplaćeni 4 godine, duga od preko 4 miliona maraka,nedostatka osnovnih uslova za rad i liječenje pacijenata. Bilećani trenutno nemaju nikakvu zdravstvenu zaštitu, ne mogu dobiti uputnice za liječenje i preglede u trebinjskoj Opštoj bolnici, i moraju se snalaziti na razne načine kako bi dobili recepte, lijekove, kontrolisali šećer, pritisak, nalaze krvi…

Opština Bileća i njen veseli načelnik Miljan Aleksić nisu baš previše zainteresovani za ovaj veliki životni problem. To potvrđuje i činjenica da je načelnik otputovao u Makedoniju, ali ne na neki službeni sastanak već u nabavku grožđa kako bi na vrijeme pripremio vino i rakiju za svoju kafanu. Načelnik i svita oko njega mnogo više vremena provode u kafani nego u sjedištu opštine, u koje ulaze vrlo rijetko, jednom ili par puta nedeljno, pa je sasvim logično da su više zainteresovani za normalno funkcionisanje i snabdjevenost ugostiteljskih objekata nego za rad lokalne administracije i zdravlje građana.

To potvrđuje i činjenica da opština Bileća u svom budžetu izdvaja više novaca za trke konja nego za Dom zdravlja i liječenje građana, za šta je predviđeno svega 5 000 maraka. Većina bilećkih odbornika glasala je za budžet u kome se za zdravlje stanovništva i Dom zdravlja izdvaja oko 0,30 maraka po glavi stanovnika, dok se po glavi konja izdvaja 300 maraka. Veterinari ne protestvuju, konji imaju dobru njegu i veterinarsku zaštitu, ne tovare se previše jer nema drva i žita, pa se može reži da su bilećki konji u boljem stanju i položaju nego većina napaćenog stanovništva koje se bori za egzistenciju i golo preživljavanje.

Miljan nije zao, iskvaren i loš čovjek, za razliku od ogromne većine SNSD-ovaca, ali svakako nije dostojan i sposoban da bude načelnik i vodi jednu opštinu. Miljana, zloglasnog Ljuba Vukovića i gomilu neobrazovanih odbornika – primitivaca nije nametnuo neki okupator već su ih kao svoje reprezente izabrali građani, tako da upravo oni snose najveću odgovornost za gašenje Doma zdravlja i povratak srednjovjekovnoj zdravstvenoj njezi. Godinama sam pisao o zloupotrebama, spornim nabavkama, preplaćenom vozilu „dačija“ od preko 100 000 maraka, najavljivao što će se na kraju dogoditi ako se nešto ne preduzme ali ogromna većina nije željela da me čuje, ili me je nazivala neprijateljem Hercegovine koji sve blati i napada. Sada upravo većina njih vapi i traži pomoć jer Miljan, Ljubo, Radovan, razni dunđeri i lažni arkani ne žele da ih čuju.

Bileća je orjentir i pokazatelj kuda idemo i šta nas čeka. Osim zdravstvenih, uskoro bi na ulicu mogli izaći i radnici prenatrpane opštinske administracije, kojima takođe mjesecima kasne plate jer nema novaca u budžetu. Sve ovo uskoro čeka i radnike u svim ostalim zdravstvenim ustanovama, čija dugovanja dostižu milijardu, termoelektranama, naftnoj industriji, i ostalim prezaduženim preduzećima i ustanovama, a samo je pitanje dana kada će prenapregnuti balon i nakaradni sistem da pukne a erupcija nezadovoljstva se izlije po ulicama i trgovima.

Kada grad, društvo i državu preuzme grupa beskupuloznih razbojnika, neznalica, neobrazovanih primitivaca, alkoholičara, kada državu i njene institucije zarobe neodgovorni korumpirani službenici i političari koje kao hijene grabe i uništavaju sve pred sobom, onda je nažalost sudbina Bileće i njenog Doma zdravlja izvjesna i očekivana. Najveća odgovornost je upravo na društvu i građanima koji svjesno podržavaju zlo vodeći se malim ličnim interesima, nemaju kolektivnu svijest, trpe i podržavaju nasilje, ne pokazuju solidarnost, ne osjećaju patnje drugih, prodaju sebe i budućnost svoje djece za šaku karamela i neko obećanje..

Jedini spas za posrnulo razoreno društvo je u radikalnoj promjeni sistema upravljanja, zavođenju reda, odgovornosti, profesionalizaciji i pozitivnoj selekciji koja će mukotrpnim radom, i vraćanjem pokradenog koje su oteli razbojnici, ponovo vratiti nadu u bolje sutra i omogućiti građanima Srpske da žive slobodno život dostojan čovjeka 21-og vijeka.

Nebojša Vukanović