Кад јагањци и народ утихну

Сутра ће се у Чешкој одржати вјероватно најмасовнији скуп у последњих 30 година, од пада комунизма и распада Чехословачке Републике, а очекује се окупљање готово милион грађана на највећем тргу Летина у пријестоници Прагу. Поред Прага, протести грађана одржавају се у још 30 градова широм свијета, а Чеси траже оставку премијера Андреја Бибиша и министарке правде Марије Бенеш.

Бибиш, иначе бивши агент тајне комунистичке Службе безбједности, чешке УДБЕ, оптужен је за злоупотребе Европских фондова, вриједне око 2 милиона евра. Претходни министар правде поднио је оставку, након што је јавност у априлу обавјештена о злоупотребама премијера Бибиша, али упркос притиску јавности Тужилаштво је обуставило истрагу против премијера и његове породице. Чеси се боре за правну државу и владавину права, и траже смјену Владе због притиска и утицаја на рад правосуђа.

Милорад Додик процијенио је вриједност просјечног грађанина Српске на пола кила јагњетине или прасетине, овисно шта ко воли појести уз пиво и музику под шатором, те планира да купи 20 србаља и гласача са једним печеним прасићем и јагњетом. Јагњад и прасићи нису свјесни шта се догађа, јаднички ћуте несвјесни Бартоломејског септембра и изборне кампање која им се спрема наредне године, у којој ће из жртвовати Отац нације како би нахранио и купио понижене Србље.

Питање је зашто је народ ућутао!? Гдје је нестао онај поносни народ који се борио за слободу, правду и људско достојанство!? Како се храбри и поносни претворише у хорду и гомилу испражњених и празник људи који срљају и тумарају без циља за слијепим Вођом који их води у провалију и пропаст, а да скоро нико не супростави лудилу и пропасти, која је свима постала очигледна!?

Чеси не дозвољавају да их моћници пљачкају и понижавају, а наш народ је утихнуо као јагањци. Питање је какво још понижење треба да доживе па са би се устали, као Чеси, и рекли ДОСТА ЈЕ!

 

Небојша Вукановић