Kad jaganjci i narod utihnu

Sutra će se u Češkoj održati vjerovatno najmasovniji skup u poslednjih 30 godina, od pada komunizma i raspada Čehoslovačke Republike, a očekuje se okupljanje gotovo milion građana na najvećem trgu Letina u prijestonici Pragu. Pored Praga, protesti građana održavaju se u još 30 gradova širom svijeta, a Česi traže ostavku premijera Andreja Bibiša i ministarke pravde Marije Beneš.

Bibiš, inače bivši agent tajne komunističke Službe bezbjednosti, češke UDBE, optužen je za zloupotrebe Evropskih fondova, vrijedne oko 2 miliona evra. Prethodni ministar pravde podnio je ostavku, nakon što je javnost u aprilu obavještena o zloupotrebama premijera Bibiša, ali uprkos pritisku javnosti Tužilaštvo je obustavilo istragu protiv premijera i njegove porodice. Česi se bore za pravnu državu i vladavinu prava, i traže smjenu Vlade zbog pritiska i uticaja na rad pravosuđa.

Milorad Dodik procijenio je vrijednost prosječnog građanina Srpske na pola kila jagnjetine ili prasetine, ovisno šta ko voli pojesti uz pivo i muziku pod šatorom, te planira da kupi 20 srbalja i glasača sa jednim pečenim prasićem i jagnjetom. Jagnjad i prasići nisu svjesni šta se događa, jadnički ćute nesvjesni Bartolomejskog septembra i izborne kampanje koja im se sprema naredne godine, u kojoj će iz žrtvovati Otac nacije kako bi nahranio i kupio ponižene Srblje.

Pitanje je zašto je narod ućutao!? Gdje je nestao onaj ponosni narod koji se borio za slobodu, pravdu i ljudsko dostojanstvo!? Kako se hrabri i ponosni pretvoriše u hordu i gomilu ispražnjenih i praznik ljudi koji srljaju i tumaraju bez cilja za slijepim Vođom koji ih vodi u provaliju i propast, a da skoro niko ne suprostavi ludilu i propasti, koja je svima postala očigledna!?

Česi ne dozvoljavaju da ih moćnici pljačkaju i ponižavaju, a naš narod je utihnuo kao jaganjci. Pitanje je kakvo još poniženje treba da dožive pa sa bi se ustali, kao Česi, i rekli DOSTA JE!

 

Nebojša Vukanović